Cum sa scapam de buruieni

Nimic mai inestetic si suparator intr-o gradina decat buruienile. De aceea fiecare gradinar incearca sa-si mentina gradina curata, ingrijita si mai ales nesufocata de buruieni. Cea mai raspandita si cunoscuta buruiana este Digitaria sanguinalis sau meisorul sau mohorul rosu. Aceasta este o buruiana care creste in sezonul cald, se inmulteste prin seminte, anual. Pentru a putea sa o distrugeti trebuie mai intai de toate sa cunoasteti foarte bine ciclul ei de viata. Primavara cand pamantul atinge temperatura de 12-13 grade semintele de meisor germineaza. Toata vara si toamna produce seminte iar toamna tarziu cand vine frigul, planta moare, dar nu si semintele.

V-ati putea intreba : oare este neaparata nevoie de ierbicide pentru a distruge meisorul, cu riscul ca ierbicidele sa distruga si alte plante ? Raspunsul este nu, ar fi mai usor sa distrugi buruienile de orice fel cat mai devreme si sa ai un gazon si o gradina curate si sanatoase, dar pentru aceasta trebuie respectate cateva reguli. Urmandu-le pe acestea satisfactiile vor fi foarte mari, costurile mai mici, iar meisorul si alte plante daunatoare vor deveni doar amintire.

Cea mai buna metoda de a scapa de aceasta planta este sa folositi ierbicide speciale pentru a ucide semintele inainte de a germina. Aceste ierbicide pot fi sub forma de granule sau lichid. Inainte de aplicare trebuie sa aerati putin pamantul pentru a permite o mai buna infiltrare. Perioada cea mai buna este atunci cand infloresc tufele de liliac. Unii gradinari spun ca cea mai buna perioada este cea cand tufele de forsythia nu mai infloresc si incep sa infloreasca cele de liliac.

            Exista mai multe feluri de ierbicide pentru a scapa de meisor. Unele contin drept ingredient activ dithiopyr iar altele siduron. Acestea sunt considerate cele mai bune pentru ca nu afecteaza si semintele de iarba, gazon sau alte plante cu flori.

Exista ierbicide a caror actiune are loc dupa germinarea semintelor, dar efectul e limitat pentru ca nu omoara decat tinerele plante de meisor.

            Va oferim cateva sfaturi pentru a optimiza actiunea acestor ierbicide. Dupa ce ati imprastiat subtanta respectiva irigati din abundenta pentru a o activa. Aplicati din nou solutia ierbicida pentru a fi sigur ca ati acoperit toata suprafata de teren si mai ales pentru ca semintele germineaza la intervale diferite. Respectati intotdeauna toate instructiunile de pe ierbicide. Niciodata sa nu aerati sau sa sapati pamantul dupa ce ati aplicat ierbicidul si de asemenea nu aplicati ierbicide pe bucatile noi de gazon.         

Fertilizarea pamantului din gradina trebuie sa se faca mai ales toamna decat primavara, pentru ca pana atunci gerul va fi inghetat toate semintele de meisor. Nu lasati pe gazon gauri necultivate, puneti cu prima ocazie cat mai multe seminte de gazon, pentru a nu permite meisorului si altor buruieni sa se intinda. Cand irigati gazonul, incercati sa o faceti cat mai rar, dar insistati cu jetul furtunului pentru ca apa sa ajunga cat mai adanc. Tundeti iarba mai putin pentru ca gazonul astfel aranjat sa impiedice razele soarelui sa ajunga la semintele de meisor.

Un ajutor minune pentru gazon este glutenul de porumb, care impiedica germinarea semintelor de meisor. Nu uitat sa pliviti cat mai des gradina si sa smulgeti toate firele de meisor, cat de mici ar fi.

www.incasa.ro

Altheate

12 octombrie 2007