Decorarea camerelor mari
In general, dificultatile in decorarea spatiilor interioare sunt legate de dimensiunile reduse ale incaperilor, amenajarea unei suprafete inguste constituind o adevarata provocare pentru designeri si pentru proprietari. Urmand logica fireasca, s-ar putea crede ca spatiile generoase sunt mult mai usor de decorat, insa, in practica, acestea ridica cel putin la fel de multe probleme.
In general, camerele mari, mai ales acelea aflate intr-o locuinta impunatoare, lasa impresia de goliciune si raceala, de spatiu nelocuit, fiind mult mai putin primitoare decat cele traditionale. Umplerea spatiului reprezinta o provocare, din perspectiva alegerii mobilierului potrivit, a decorarii peretilor sau a coloristicii. Obiectele de mobilier expuse in magazine pot parea potrivite la prima vedere, insa, odata introduse intr-un decor generos pot deveni minuscule si nepotrivite. Cel mai important aspect de care trebuie sa tineti seama atunci cand aveti de amenajat o camera de dimensiuni mari este proportia. In plus, va recomandam cateva "trucuri", care speram sa va fie de folos:
1. Stabiliti care este destinatia camerei, dupa care impartiti spatiul in mai multe zone intime.
Zonele de activitate trebuie sa se distinga bine in spatiul camerei. Mai intai alegeti cate un punct central - care poate fi locul unde se pune televizorul, semineul sau o fereastra mai mare - dupa care grupati mobilierul in jurul punctelor alese, pentru a da incaperii o nota de comoditate. Procedand astfel puteti realiza o serie de spatii care sa permita camerei sa-si indeplineasca rolul. De exemplu, daca incaperea este destinata relaxarii, puteti introduce unul sau mai multe grupuri de mobilier care sa serveasca acestui scop: o sofa lunga si cateva fotolii amplasate in fata ecranului unui televizor; o canapea si un grup de scaune joase (sau perne turcesti) care sa incadreze o masuta de cafea, un fotoliu mare si doua scaune confortabile in zona de conversatie din fata semineului sau a unei ferestre etc.
2. Introduceti elemente decorative si piese de mobilier pentru a umple spatial.
Rafturile suspendate, mobilierul inalt, care acopera peretii, canapele de mari dimensiuni si scaunele tapitate, imbracate in catifea sau alte tesaturi sunt indicate pentru a "umple" spatiul in cazul camerelor de dimensiuni mari. In colturile libere sau in spatiile goale introduceti cate un corp de mobilier, gen: fotoliu, chaisse-longue sau bancuta turceasca, avand grija sa pastrati armonia incaperii. Este preferabil ca mobila sa fie confectionata din lemn inchis la culoare si sa evitati geamurile si oglinzile, care reflecta lumina si confera iluzia de spatiu si mai generos.
Apelati la obiecte decorative, accesorii si plante. In functie de inaltimea tavanului puteti opta pentru ghivece de pamant cu plante mari de apartament (dracaena marginata, dracaena massageana, dracaena warneczki, ficus alii, epipremnum).
Decorati peretii cu opere de arta de dimensiuni mari. Piesele de arta generoase ca dimensiuni, precum tablourile sau tapiseriile de perete reprezinta elemente unice de decorare in vederea crearii unui aspect impunator.
3. Folositi culori indrazete
Culorile recomandate pentru spatiile generoase sunt cele inchise. Daca le folositi pentru a vopsi peretii ele vor face ca incaperea sa para mai mica si mai cocheta. Puteti combina tonurile calde si nuantele puternice pentru efecte. Tavanul trebuie varuit intr-o culoare bogata, inchisa, pentru a micsora distanta dintre el si podea, coborandu-l din perspectiva vizuala. Daca optati pentru tapet, alegeti unul cu model de mari dimensiuni, bogat in culori puternice.
Photo: corbis.com
Corina Dovinca
InCasa.ro