Decorarea intrarilor
O intrare frumos amenajata constituie, adesea, cea mai buna modalitate de a va impresiona oaspetii. A decora intrarea intr-o locuinta seamana mai degraba cu realizarea unei opere de arta. Intreaga scena trebuie gandita dinainte de a incepe proiectul propriu-zis de amenajare. Culorile, compozitia si tema trebuie armonizate astfel incat, impreuna, sa formeze un tot unitar.
Cand vorbim despre "intrari" ne referim, in mod special, la casele pe pamant. Acestea pot fi prevazute cu elemente aditionale, cum sunt: verandele sau terasele, care se interpun intre spatiul locuibil si cel exterior ; sau din refugii, situate in fata usii si sustinute de pilastrii, nise sau coloane. Adesea in fata casei exista o alee care conduce catre usa de la intrare, care face parte, de asemenea, din locul special, pe care l-am denumit generic "intrare".
Cea mai cunoscuta metoda de amenajare a intrarilor este cea care urmeaza pricipiul simetriei. Elementele simetrice trebuie plasate de o parte si de alta a usii. In plus, ca in orice proiect decorativ, este nevoie si de un punct focal, care sa capteze atentia si privirile vizitatorilor. Pentru decorare puteti folosi elementele naturale - aranjamentele din verdeata, lemn sau plante; pavajele din piatra, caramida, ceramica sau peretii pardositi.
Intrarile in care accentul este pus pe elementele naturale sunt extrem de atragatoare. Un aranjament elegant poate fi realizat prin amplasarea in dreapta si in stanga usii de la intrare a unor ghivece dreptunghiulare (coveti), de dimensiuni mari, confectionate din lemn, continand plante si flori decorative. Aceasta modalitate de decorare este folosita, cu precadere, in cazul intrarilor mai putin pretentioase, unde spatiul nu permite un aranjament grandios. In cazul in care locuinta este prevazuta cu o veranda partial acoperita, cosurile suspendate cu plante atarnatoare, pot fi folosite foarte bine ca ornament. Incercati sa fiti consecventi atunci cand alegeti forma sau culoarea acestor cosuri/ghivece.
Aleea care conduce la intrare poate fi pavata cu piatra naturala, teracota, marmura, tigla din ceramica mata sau chiar cu mozaic colorat din ceramica. Pavajele cu medalioane sunt destul de populare, constituind, in acelasi timp, elementul focal al intrarii. Atentie la culorile pe care le folositi, astfel incat sa evitati kitsch-ul. Cea mai la indemana modalitate de a pune in valoare intrarea este realizarea unei alei pietruite.
Peretii pardositi constituie o alta modalitate de decorare a intrarilor. Desi nu se "poarta" asortarea dintre acestia si pavaj, este recomandat totusi sa se foloseasca materiale si nuante apropiate, diferentele prea mari dand senzatia de prost gust. Puteti combina, de ex., peretii pietruiti care contin mici detalii realizate din teracota cu pavajul din teracota. Ca alternativa puteti incerca peretii pictati sau cei din mozaic, care confera o nota vesela intregului. O intrare intunecata, de ex., poate fi inviorata folosind peretii pictati in culori indraznete, precum: galbenul, rosul - in cazul teracotei sau verdele.
In functie de stilul preferat, puteti opta pentru liniile drepte in constructia coloanelor, pentru aranjamentele din plante sau pentru arhitectura sopronului - in cazul in care preferati stilul contemporan; sau pentru arcade si coloane sofisticate, lambriuri si ornamente florale complexe, in cazul adoptarii unei teme traditionale. Oricare ar fi stilul ales, aveti grija ca accesoriile pe care le folositi sa se armonizeze cu acesta (corpuri de iluminat: felinare sau spoturi, covorase inscriptionate sau grilaje metalice, manere din metal in forma de inel, agatate de