Dressingul

DresingEste foarte important ca spatiul in care locuim sa ne satisfaca pretentiile din punct de vedere utilitar si, bineinteles, vizual. Fiecarei incaperi ii este destinata o intrebuintare,  care conduce la satisfacerea unei nevoi. Livingul este locul unde ne petrecem timpul in mod relaxant, alaturi de prieteni sau familie, bucataria locul in care luam masa, dormitorul locul in care ne odihnim. Mai presus de toate, aceste spatii trebuie sa fie aerisite si sa ne ofere tot confortul de care avem nevoie. In ultima vreme se mizeaza foarte mult pe stilul minimalist, pe spatiile ample, deschise, pe amenajarile functionale si dinamice, pe simplitate. Astfel ca mobilierul clasic, greoi tinde sa fie inlocuit de piese ergonomice, cu un design liniar; numeroasele accesorii sunt inlocuite cu o singura piesa, care constituie punctul de atractie al incaperii, iar accentul este pus pe detalii si spatialitate.  

 

In acest context popularitatea dessingului ca incapere separata, destinata depozitarii obiectelor vestimentare si accesoriilor, este perfect justificata. Vechile dulapuri, zestre transmisa din generatie in generatie, sifonierele masive, care ocupau foarte mult spatiu, nefiind, insa, niciodata suficient de incapatoare pentru multimea de haine, genti, curele etc., sunt inlocuite de camere special amenajate pentru garderoba. Daca in trecut dressingul constituia apanajul locuintelor de lux, foarte generoase din punct de vedere al spatiului, astazi majoritatea locuintelor beneficiaza de o astfel de incinta, cu conditia ca locul sa fie suficient de mare, astfel incat sa permita existenta unei camere cu o asemenea destinatie.

 

Ca localizare, designerii recomanda ca dressingul sa se afle intre dormitorul mare si baia mare. Daca in cazul caselor pe pamant lucrurile sunt mai simple, datorita spatiului mai generos si al avantajului de a va proiecta dressingul inainte de inceperea constructiei propriu-zise, in cazul proprietarilor de apartamente lucrurile sunt putin mai dificile. Nu exista foarte multe posibilitati: singura solutie viabila ar fi aceea de a desfiinta debaraua si apoi de a apela la o firma care sa realizeze pe comanda mobilierul in cauza sau de a cauta in magazine un dulap tip dressing, care sa se potriveasca spatiului respectiv.

 

Desi este vorba de o incapere cu haine si incaltaminte nu trebuie sa subestimati importanta acesteia, in privinta decorarii. Dressingul trebuie sa fie spatios si bine luminat; peretii trebuie vopsiti in culori deschise: alb, bej, galben pai, care sa puna in evidenta culorile hainelor si ale accesoriilor, fara sa le "corupa" (daca peretii sunt rosii, de ex., s-ar putea ca bluza alba pe care vreti sa o imbracati sa para roz). Designerii recomanda ca suprafata podelei sa fie cat mai putin acoperita, eventual cu o carpeta. In privinta finisajelor folositi parchet, fie laminat, fie din lemn bine slefuit. Este bine ca in incaperea respectiva sa existe o masuta de calcat si, eventual, o canapea sau un taburet din piele, pe care sa va asezati cand va incaltati.

 

Ansamblul de corpuri care alcatuieste dressingul propriu-zis trebuie sa fie alcatuit din dulapurile cat mai inalte, compartimentate pentru depozitarea ordonatã a diferitelor tipuri de articole. Pentru ca acestea acopera practic tot peretele nu veti avea nevoie de decoratiuni. In eventualitatea ca exista un perete gol, este recomandat sa il "imbracati" cu o oglinda de dimensiuni mari, care va conferi amploare spatiului.

 

www.incasa.ro