Efectul benefic al culorilor
Importanta culorilor din locuinta o simtim fara sa ne concentram asupra acesteia, intuitiv atunci cand pasim intr-o incapere. Confortul acesteia depinde in primul rand de aspectul alegerii amestecului de nuante.
Culorile isi extind efectul pe mai multe planuri: ele influenteaza perceptia noastra asupra spatiului si are efect asupra psihicului nostru. In plus, culorile au si o importanta simbolica, pe care de cele mai multe ori nu o constientizam.
Galben si portocaliul - culorile soarelui
Galbenul are acelasi efect asupra psihicului noastru precum razele calde ale soarelui de primavara, care alunga ultimele urme reci si morocanoase ale iernii. Cu cat este mai tare tonul, cu atat mai stralucitoare este culoarea.
Precum culoarea galbena si cea portocalie confera oricarei incaperi un suaflu de optimism si bunadipozitie.
Efectul culorilor este unul foarte puternic, ne poate induce o stare buna de psihic sau una mai putin placuta fara ca noi sa ne dam seama. Trebuie totusi sa tinem cont ca materialele pe care sunt aplicate aceste culori sa fie de buna calitate, altfel totul ar putea parea saracacios, ieftin si de proasta calitate. Alternative derivate a portocaliului sunt tonurile placute de coral, sofran sau teracota.
Efectul luminii asupra culorilor
Trebuie sa fim economi atunci cand vine vorba de culoarea rosie. Aceasta este mult prea puternica, emana multa energie care ne poate obosi, insa este ideala pentru a scoate in evidenta anumite accesorii decorative sau piese de mobilier. Putem de asemenea sa zugravim un singur perete intr-o nuanta placuta de rosu, incaperea trebuie insa sa fie spatioasa, deoarece rosul micsoreaza spatiul din punct de vedere optic.
Nuantele de violet emana creativitate si gratie, cele de verde aduc parca natura mai aproape de noi. Negrul si griul sunt culori care sunt prin excelenta culori care exprima profunzime si dramatism.
Sursa foto
A.V.
InCasa.ro