Excesul de apa la plante

floareUna din conditiile esentiale de cultivare a oricarei specii de plante este asigurarea necesarului de apa. O planta udata la timp si pulverizata in momentele propice se va dezvolta rapid si sensibil mai bine fata de alta a carei udare a fost neglijata.

 

Ce se intampla insa daca plantele sunt udate prea mult? De cele mai multe ori acestea isi manifesta suferinta in mod vizibil prin ingalbenirea, inmuierea si pierderea frunzelor, bobocilor sau putrezirea radacinilor.

 

Totusi in unele situatii lupta impotriva  excesului de apa, incercand sa-l elimine. Vor folosi atat cat au nevoie pentru procesele interne, iar surplusul se va depune pe marginea sau chiar in varful frunzelor, sub forma unor mici picaturi cristaline, acest fenomen de eliminare a excedentului de apa din planta, sub forma unor picaturi ce apar pe frunze numindu-se  gutatie. Procesul se manifesta, de regula, la plantele sanatoase si este vizibil si la exemplarele cultivate intr-un mediu cu umiditate ridicata, precum serele sau aglomerarile mari de plante. Gutatia poate fi observata cu preponderenta primavara si toamna. Pentru ca are loc in cursul noptii, picaturile vor fi vizibile abia spre dimineata.

 

 

Pe perioade scurte excesul de apa  nu are efecte nedorite, dar fenomenul trebuie controlat si pe cat posibil excesul eliminat. In caz contrar plantele afectate risca sa nu mai poata procesa o cantitate atat de mare de apa si sa isi manifeste suferinta. Pot  sa apara pete inestetice datorate stationarii excesului de apa si arsuri provocate de incalzirea acestora pe frunze de catre razele soarelui sau pete inchise la culoare ce se vor acoperi de mucegai in conditiile unei temperaturi scazute si a unei umiditati atmosferice foarte ridicate.

GradinaMea.ro