Expunerea tablourilor in spatiile mici
Momentul in care ne mutam in alta locuinta - apartament, casa la curte, etc - poate fi plin de bucurie dar si de provocari. Oare va incapea tot mobilierul? Dulapurile sunt destul de incapatoare? Si cu ce veti acoperi peretii albi, care se intalnesc peste tot si de care v-ati saturat?
|
|
Este foarte posibil ca "impotriva" peretilor albi sa nu fie alta solutie decat acoperirea lor, cel putin partiala, cu tablouri sau afise. Fiind unul din elementele decorative care pot capta toate privirile, obiectele de arta transforma orice perete gol intr-un punct de interes, plin de culoare, care insufleteste atmosfera. Prin urmare, daca tot trebuie sa atarnati ceva pe pereti, de ce sa nu fie ceva care va place - un afis sau tablou cu o tema care sa intereseaza: formatia preferata, o scena sportiva, peisaje din natura, animale, flori, desene abstracte, etc.
Iata cateva sfaturi despre cum ati putea sa expuneti pe perete fara nici o grija, chiar si in spatiile mici si neincapatoare:
"Mai mare" este de multe ori "mai bine"
Un afis de dimensiuni mari este ca o declaratie, arata ca proprietarul are ceva de spus si, in plus, simplifica lucrurile din punctul de vedere al decorarii. Centreaza atentia intr-un singur loc si astfel se evita un aspect general de dezordine.
Respectati tema aleasa
Tema decorativa aleasa atunci cand ati inceput amenajarea camerei trebuie sa se regaseasca si in obiectele de arta. De exemplu, un poster sau un tablou reprezentand un peisaj salbatic, o jungla, se potriveste cu accesorii si imprimeuri de inspiratie animala.
Arta ca sursa de inspiratie
Cautati imagini care sa va inspire si care, eventual, sa constituie punctul de plecare pentru amenajarea intregului interior - culorile si tema pe care o trateaza tabloul trebuie sa se regaseasca in accesorii si elelalte elemente decorative.
Rame asemanatoare
Pentru a armoniza un grup de tablouri, alegeti pentru ele rame de acelasi tip. Astfel, chiar daca imaginile sunt diferite, tot se va crea impresia de tot unitar.
O nota amuzanta
Si obiectele de arta pot fi amuzante. Nu ezitati sa cumparati un poster de acest gen, pentru ca ale dau o nota amuzanta si un aer relaxat interiorului.
Alegeti cu grija culorile
Culorile puternice, vibrante, confera energie, pe cand cele neutre creaza o atmosfera linistita.
Tablouri si mobilier
Incercati sa pastrati un raport intre tablouri / postere si mobilierul deasupra carora sunt expuse. In cazul unui tablou de mari dimensiuni atarnat deasupra unui birou, partea de jos a ramei nu trebuie sa se afle mai jos de 25 centimetri de suprafata de lucru.
Dimensiunea peretelui si a mobilierului
Pentru peretii mai ingusti alegeti tablouri mai mici si invers. In general, atunci cand expunem un tablou pe un perete, in spatele unei piese de mobilier, acesta nu trebuie sa fie mai lung decat latimea mobilei.
Tema tabloului
Camerele mici pot fi largite daca pe unul din pereti este expus un tablou ce reprezinta un peisaj cu perspectiva indepartata.
Linii
Liniile orizontale, puternice au un efect linistitor si dau impresia ca maresc camera in lungime. Liniile verticale fac o camera cu tavanul jos sa para mai inalta. Liniile diagonale dau dinamism.
O colectie de postere
Un grup de imagini expuse la un loc pot avea un impact mai mare. Nu uitati ca in acest caz trebuie sa le inramati la fel.
Sistemul de prindere
Tablourile sau posterele trebuie sa fie bine prinse de perete, pentru a se evita accidentele si, nu in ultimul rand, pagubele materiale.
Tablourile au un impact multe mai mare daca sunt prinse pe un carton de culoare contrastanta. Alegeti culori inchise pentru peretii deschisi la culoare si invers.