Cum se aranjeaza tablourile - 9 reguli de aur
Ce tablouri sa alegeti pentru locuinta dvs.? Pentru care dintre ele sa va decideti? Noi va vom ajuta, propunandu-va cateva idei, dar si prezentandu-va cele 8 reguli de aur in aceasta privinta!
Cele 8 reguli de aur pentru "expozitia" personala:
1.Pe perete poate fi agatat orice!
Fotografii ale prietenilor sau ale familiei, desenele copiilor, grafice valoroase, tablouri vechi pictate in ulei, pagini rupte din reviste, vederi... Toate aceste lucruri pot fi atarnate sau lipite pe perete, ele si-au "castigat" in mod egal acest loc, daca doriti sa le vedeti acolo!
2. Tabloul pentru intreaga incapere
Aveti in fata ochilor tabloul complet al incaperii, inainte ca aceasta sa fie amenajata? Intreaga incapere si tot peretele? Ce imagine de ansamblu trebuie sa redea tablourile de pe perete intregii camere?
3. Peretii
Asteptati un timp daca ati zugravit peretii sau daca v-ati mutat intr-o locuinta noua! Umezeala pe care inca o au acestia va pot deteriora operele de arta, iar inainte ca acestea sa fie expuse, umiditatea trebuie sa dispara complet.
4. Intrazniti! Folostiti contrastele!
Pe vremuri era urmatorul lucru valabil: unui tablou vechi i se potriveste o rama veche, operele moderne fiind asezate in rame noi. Cu toate acestea, o rama veche poate reda un contrast atractiv, deosebit si original.
5. Tablou scump? Necesitatea passepartout*!
Cu cat este mai scumpa pictura / fotografia, cu atat este mai importanta folosirea unui passepartout in spatele acesteia. In primul rand acesta trebuie sa aiba o grosime de cel putin 1,5 mm pentru a proteja pictura de sticla si de umezeala ce se poate forma in spatele acestuia.
*Passepartout: Rama / chenar de hartie sau de carton care se asaza între sticla si fotografie la inramarea acesteia
6. Ramele conserva si protejeaza
Operele de arta valoroase ar trebui asezate in rama de un specialist.
7. Scoateti in evidenta frumosul!
Sunt la mare cautare tablourile care se intind pe toata suprafata peretelui sau cel putin cele care ajung pana in dreptul podelei si al tavanului. Mesajul este simplu: Suntem constienti si stim ce valoare avem si nu dorim sa o pastram doar pentru noi, ci sa o aratam lumii intregi.
8. Nu va loviti si nu ascultati de reguli!
Ascultati-va si aveti incredere in propria intuitie. Combinatia de culori, un peisaj deosebit, o insiruire abstracta - tablourile "se adreseaza" simturilor noastre. Ascultati-le!
9. Aveti in vedere dinamica realizata prin mai multe tablouri!
De cele mai multe ori functioneaza foarte bine: tablourile mari asezate pe mijlocul peretelui, iar cele mai mici in jurul acestora. Ganditi-va la asezarea musafirilor la o masa. Tablourile dvs. Sunt musafirii, asadar cine se intelege bine cu cine?
InCasa.ro