Fierastraul electric
Crearea unei unelte: Imagineaza-ti ca stai intr-un camp de trestie de zahar prin anii 1920, privind cu cata dibacie erau taiate tulpinile groase cu macete. Este exact ceea ce i s-a intamplat in 1921 unui francez, cu numele de Edmond Michel, in New Orleans, Louisiana. Observand cat de istovitoare era aceasta munca, i-a venit o idée care spera sa creasca eficienta productiei de trestiei de zahar. Decizia luata de el atunci, a modificat istoria si a facut munca noastra in domeniul constructiilor mai usoara.
Ceea ce a facut a fost atasarea unui motor de mixer chiar sub manerul unei macete; cu comanda de conducere orientata inainte, a instalat o coada de 15”, chiar langa capatul lamei, langa marginea taioasa. Apoi a montat o spirala, o roata dintata si o cutie de viteze in capatul machetei – acest lucru oferindu-i un unghi drept perfect. La capatul cozii,la cutia de viteze, a montat o lama circulara de 5 cm. si chiar langa maner, a montat o maneta comutatorului.
Inventase in acest moment ceea ce se numeste a fi primul ferastrau de mana electric.Dar pe vremea aceea, un motor generator era de marimea unei betoniere.Va puteti imagina ceva de aceasta marime in lanurile de trestie de zahar? Desi era o idee minunata, se lucra foarte greu si s-a dovedit a nu fi folositoare.
Asa ca Michel, o persoana inteligenta, s-a intors in atelierul sau si a luat o piesa din lemn de dimensiunile de 1”x 5”,cu lungimea de 12” si a taiat-o in forma de “U”. La capat, a lasat o zona care se poate folosi ca maner. In mijlocul formei de ”U” a montat un motor de mixer care fusese luat de la macete. Folosind aceleasi principii ca pentru macete, a instalat o coada, o cutie de viteza si o lama de ferastrau la capat.
Formarea unui parteneriat
Prin 1923, Michel avea un ferastrau portabil asemanator cu cel folosit de noi azi. Dar nu se terminase inca. Un ziar nou din New Orleans publica un mic articol, dar deosebit de important despre inventia sa si un descoperitor de ferme pe numele sau Joseph W.Sullivan, in drumul sau spre Florida cu trenul a dat din intamplare peste o copie mai veche a ziarului. Incantat de ceea ce a citit, si-a schimbat ruta imediat si s-a indreptat catre New Orleans sa-l gaseasca pe Michel. Dupa ce l-a intalnit pe Michel si i-a vazut mostrele sale, Sullivan a fost entuziasmat de idee. La sfarsitul lui 1923 si inceputul lui 1924, cei doi deschid un magazin in Chicago si angajeaza un proiectant pentru a desena schite pentru modelul din lemn. Au avut pentru teste un ferastrau din aluminiu, dar acesta s-a dovedit a fi prea mic, si a fost reproiectat la dimensiuni mai mari. Acest ferastrau era cunoscut sub numele de Michel Electric Hand Saw, si in 20 Ianuarie 1924 un model brevetat era scos pe piata. Doar 6 ferastraie au fost fabricate, azi se stie ca doar unul din ele mai exista. Acestea aveau 7 lame si pretul lor era in jur de 1,000$. Pe 1 Iulie 1924 s-a infiintat societatea comerciala Michel Electric Hand Saw.
Michel a luat 3 din ferastraie cu el in New Orleans, si J.W Sullivan le-a luat pe restul 3 in California, in zona L.A, unde fluxul intens de oameni a adus o dezvoltare a constructiilor de case. Bolton Sullivan, fiul lui J.W. care vindea pentru companie, isi aminteste: ”Era ceva neobisnuit pentru un ferastrau sa functioneze mai mult de 2 zile. Aveau tot felul de schimbatoare, si probleme cu rulmentii." In ciuda problemelor insa, furnizorii au fost interesati si le-au folosit fiind entuziasmati de ele.
Cand J.W s-a intors, el si Michel au reproiectat unealta intr-un model mai mare, crescand puterea motorului si adaugand o lama mai mare. Cunoscut inca sub numele de Michel Electric Hand Saw (Model E) s-a produs si a devenit accesibil in California. Era de altfel singurul ferastrau produs, care se afla pe piata, vanzandu-se cu 160$.
Prin 1927 si la inceputul lui 1928, Michel a vrut sa paraseasca compania pentru a se ocupa de alte inventii, asa ca J.W Sullivan, folosind banii familiei, a preluat compania iar Michel s-a intors la New Orleans.
Cum si-a capatat fierastraul numele
Iata un fapt interesant. In timpul primelor productii, a fost o discutie la J.W acasa intre el si Michel. Discutau despre fierastraie si despre lucrurile necesare de adaugat celui portabil. Discutand despre noile schimbari ale fierastraului privind taietura, despre unghiul despicaturii, puterea de spintecare, d-na Sullivan, ascultand la toate astea a spus: ”Oricine poate face aceste lucruri, trebuie sa fie foarte priceput, find nevoie de multe iscusinta pentru a face aceste lucruri”.
Cand Michel a parasit compania, J.W a vrut sa schimbe numele companiei. Si-a adus aminte de comentariile sotiei sale si asa si-a capatat compania numele de “Skilsaw”. Era perioada cand inca se mai fabrica spiralul, azi numit Skilsaw - Model E; chiar pana in 1939 cand s-a hotarat intreruperea productiei. In 1937, era construit de catre Edward Sterba primul model de 77 cu 7 lame de ¼ inci, modelul perfectionat dupa Modelul E. Pana atunci numele de Skilsaw, era folosit din greseala pentru alte modele de fierastraie si in felul acesta Skilsaw este acceptat in toata lumea. Ceea ce este interesant, este faptul ca pretul unui fierastrau Model 77 nu s-a schimbat aproape deloc. In 1941 costa 105$,astazi este aproape 130$.
Perfectionarea fierastraului
Din cauza ca modelul original de spiral era protejat de autenticitate/brevetul de inventie, producatorii au inceput sa construiasca ceea ce se numea motorul coaxial. Acesta este un motor condus de un mecanism care da un imbold ce ajunge la lama fierastraului. Cu alte cuvinte, motorul e asezat intr-un unghi drept cu lama. Fierastraul original care fusese construit pentru teste avea motorul asezat pe partea dreapta. Producatorii vroiau sa mentina lama pe partea stanga – ca si spiralul, pentru ca utilizatorul sa poate vedea lama si linia taieturii. Din pacate, motoarele pe vremea aceea erau la fel de mari ca si o cana de cafea fiind foarte grele. Asa ca atunci cand fierastraul termina taietura, greutatea fierastraului se lasa pe partea dreapta ceea ce insemna ca acesta ori spargea lemnul ori nu taia drept. Acest mod de constructie le-a facut greu de manevrat, asa ca motorul a fost montat pe partea stanga. Acum in timpul taieturii, greutatea motorului sta pe produsul taiat. Acest model a devenit cunsocut sub numele de drujba.
Dupa cate am inteles cel care a inventat fierastraul circular a fost Arthur N. Emmons, in anul 1928. Arthur a lucrat in compania Rockwell, sectia Porter-Cable din 1919, iar in 1923 a devenit inginer sef. La aceea vreme compania era situata in Syracuse, New York.
Spiralul Skilsaw era fabricat in Vestul Mijlociu si adus in Coasta de Vest, asa stabilindu-se piata. Drujba era fabricata in Coasta de Est si un distribuitor care se ocupa de distributia unor produse asemanatoare, a adus si drujba, fiind produsa de aceeasi companie de unde cumpara acele produse. Asa se proceda atunci. Astazi, nu mai e la fel si am posibilitatea sa le folosesc pe amandoua,drujba pentru terminarea lucrarii iar spiralul pentru cadru/rame.
Aplicatii militare
In timpul celui de-al doliea razboi mondial, Skil a lucrat la dezvoltarea unui fierastrau circular pentru folosul armatei. Motorul era montat pe un spiral de 12 inci, aceasta unealta find folosita in tot felul de constructii. Acest tip de fierastrau era folosit in toate conditiile, inclusiv sub apa pentru a taia pilonii sau barnele. PS 12, asa cum l-au numit, era fabricat in culori de camuflaj: lama era neagra si baza era verde, cerinta pentru unelte in timpul razboiului. Marina ceruse companiei Skil sa puna aceasta unealta intr-o cutie speciala de camuflaj, care era acoperita cu plastic
Un fierastrau circular inventat inaintea electricitatii?
Inventarea fierastraului circular este atribuita unui inventator pe nume Sarah Babbit din Massachusetts. Se pare ca in 1820 a fabricat si a atasat un disc zimtat osiei de la roata sa de tors putand sa taie o bucata de tigla. De aici a pornit dezvoltarea lamelor si a fierastraielor circulare.
Pozitia lor in ziua de azi
Edward Sterba, care s-a alaturat companiei Skil in 1937, a avut oportunitatea sa-l intalneasca pe Michel,deasemenea a cunoscut si familia Sullivan destul de bine.De atunci,familia Sullivan la fel ca si Michel au murit,iar Edward Sterba s-a pensionat. Arthur s-a retras de la Porter Cable.