Focul de tabara in gradina

gratareGratare, nopti linistite sub bolta instelata, foc de tabara - toate acestea ne relaxeaza si ne fac o deosebita placere. Un loc pentru fascinatul joc de flacari poate fi usor amenajat chiar in propria gradina. InCasa.ro va ajuta sa creati acest loc pentru o ambianta aparte.

Focul ii fascineaza pe oameni, deoarece stim si simtim - focul reprezinta caldura, apropierea de celalalte persoane si de cele mai multe ori o masa calda. Chiar si copiii sunt atrasi de foc imaginandu-si in joaca tot felul de scenarii si aventuri. Cu toate acestea focul poate fi si foarte periculos daca nu suntem atenti. De ce sa nu amenajam atunci un loc sigur unde sa aprindem focul si sa avem posibilitatea de a sta cat mai comod sau de a coace cartofi pe jar impreuna cu persoanele dragi?

Un spatiu special pentru a aprinde focul este uor de amenajat. Este nevoie de o suprafata dreapta cu diametrul de aproximativ 6 m. Pentru a ne putea aseza comod avem nevoie de 6 butuci mai grosi, 30 cm latime si 1,20 lungime, care sa fie asezati in forma de cerc. Acestia ar trebui asezati pe pietre plate sau pe tarusi, ca sa nu fie in contact direct cu pamantul, astfel putandu-se evita mucegairea si deteriorarea in timp a acestora.

Pentru un loc cat mai simplu unde sa fie aprins focul este nevoie de cateva caramizi, cu ajutorul carora sa construim un zid mic si oval. In acest zid trebuie lasate doua orificii pentru a patrunde mai bine curentul de aer care ajuta la sporirea in intensitate a flacarii. Aceasta mini-constructie este foarte practica, deoarece pe ea poate fi asezat gratarul imediat dupa ce raman carbunii incinsi.

Cine considera aceasta amenajare mult prea simplista, acela poate cumpara o cupa speciala din ceramica sau inox. Ambele materiale sunt rezistente la temperaturi foarte ridicate si reprezinta o modalitate sigura de a face focul in gradina. Pentru cei care nu suporta fumul exista asa numitele arzatoare cu etanol. Acestea arata foarte elegant, nu necesita lemne, ci dupa cum le spune si numele: etanol. totusi aceasta modalitate are si mari dezavantaje: pe focul aprins cu ajutorul etanolului nu putem praji carnati, nici cartofi, iar pe langa toate acestea emana putina caldura.

In schimb, un foc adevarat, natural, este mult mai util: incalzeste foarte bine, pe el poate fi facut gratar sau prajite alte alimente, iar trosnitul lemnelor uscate nu se compara cu nimic altceva.

La inceput se pune intrebarea: ce fel de lemne sunt ideale? Artarul, mesteacanul, fagul, stejarul si molidul ard cel mai bine, iar in plus produc si un jar ideal.

Exista mai multe posibilitati de a aranja lemnele inainte ca acestea sa fie aprinse. Fiecare dintre acestea are anumite avantaje: un foc cu lemnele asezate ca in ultima imagine arde chiar si pana la 10 ore, un foc aprins in groapa este mai economic din punctul de vedere al folosirii lemnelor si este mai protejat in caz de vreme rea. Lemnele asezate in forma de grilaj (imaginea 3) ard mult timp, produc multa caldura iar focul este ideal pentru mai multe persoane care stau in jurul lui sa se relaxeze povestind si depanand amintiri. focul cu lemnele asezate in forma de stea este de asemenea economic, iar cel in forma de piramida serveste in orice scop.

Acum vine partea mai delicata: cum aprindem focul? Hartie si benzina ar spune persoanele cu o gandire foarte moderna. Totusi, de multe ori uitam ca natura ne poate ajuta foarte mult. In gradina se gasesc materiale extraordinare cu ajutorul carora putem aprinde imediat lemnele. Lemne, crengute si radacini uscate, scoarta cazuta la pamant, coaja uscata a mesteacanului, resturi de plante, muschi uscat, etc.

tipuri de foc

Foto: 1 ; 2

InCasa.ro