Formele geometrice in amenajarea gradinii
Atat in amenajarile interioare cat si in cele exterioare atentia cade pe detalii si design. Gradina, la fel ca interiorul unei locuinte, poate fi amenajata in mai multe stiluri. Stilul este dat de pozitionarea si modul de aranjare a elementelor principale ce alcatuiesc peisajul: plante, mobilier de gradina, elemente decorative, arbusti.
Design-ul unei gradini poate fi unul formal, cu modele geometrice, sau unul care se bazeaza mai mult pe un aspect mai “natural”. Grecii au descoperit in matematica, in special in geometrie, perfectiune, puritate si frumusete. Claritatea si precizia liniilor drepte si a cercurilor perfecte s-a impus chiar si asupra naturii, luand nastere stilul formal, cel mai curat stil al design-ului de gradini.
Din punct de vedere artistic, peisajul natural se dezvolta destul de haotic, exista o multime de margini brute, plantele cresc la intamplare unele langa altele indiferent de proportie sau de alte considerente de design de gradina. Stilul geometric, cunoscut si sub numele de "design de gradina formala," merge dincolo de simpla imbunatatire a aspectului vizual, acest stil se impune naturii printr-un aspect clar si precis dat de perfectiunea formelelor geometrice.
Intr-un design de gradina formala continutul devine subordonat formei, astfel, plantele, care reprezinta elememntul central dintr-o gradina, joaca acum doar un rol secundar iar propria noastra lucrare va deveni punctual focal. Stilul formal se caracterizeaza prin simetrie, forme si linii drepte, riguroase, cu alei sau borduri de plante ce delimiteaza cu exactitate spatiile. In acest stil se utilizeaza toate formele geometrice, de la patrat, cerc, romburi pana la triunghiuri, linii curbe, semicercuri.
Nu toate plantele pot sustine o astfel de compozitie. O planta care se modeleaza foarte usor este cimisirul. Acest arbust poate lua diferite forme, de la linii drepre pana la cele de cerc. De asemenea, intr-o gradina realizata in stil geometric se intalnesc si partere cu forme geometrice regulate, plantate cu flori, ornamentate cu vase cu flori sau arbusti de talie mica taiati in forme geometrice.
Forme simetrice pot fi realizate si cu ajutorul gazonului, a pitricelelor decorative si a placilor de beton, prin combinarea acestora. Pentru ca spatiul sa nu devina banal si plictisitor, putei planta din loc in loc cate un arbust care creste sub forma de tufis.
Sursa foto
A.I.
InCasa.ro