Fructe exotice - Cherimoya

cherimoya

Cherimoya este unul dintre fructele exotice vulnerabile la transport, motiv ce determina un export mai scazut.

 

Originar din America de Sud,  din regiunea vailor Muntilor Anzi, cherimoya este cultivat in multe regiuni din America, inclusiv in California unde a fost introdus in 1871.  In regiunea mediteraneana se cultiva mai ales in Spania, in  Italia, Egipt, Israel. Se cultiva si inTaiwan sau Noua Zeelanda.

 

Fructul este oval, miezul este carnos si alb, cu multe seminte. Mark Twain caracteriza cherimoya "delicios prin definitie".

 

In Peru s-a dezvoltat o adevarata fascinatie pentru cultivarea acestui fruct. Fructele apar adesea pictate pe ceramica.

 

Fructul,  cu o coaja ca o crusta, miez dulce si alb, este savuros. Exista varietati de cherimoya, cu diferite gusturi si texturi.  Cand fructul este usor copt are culoare verde-maroniu si un gust de capsune. 

 

 

Se poate folosi  taiat cubulete in salatele de fructe.

 

 

Cherimoya este bogat in fibre, contine fier .

 

Continut calorii: 60kcal la 100 g

 

Vitamina C : 20mg de vitamina C la 100 g fruct.

 

Aciditatea lui este moderata : 0.4-0.7%.

 

 

Gradinamea.ro

Decembrie 2007