Fructe si legume in alimentatia copiilor de diferite varste
Ponderea legumelor si fructelor in alimentatia copilului de 1-3 ani
Copilul intre 1 si 3 ani are nevoie zilnic de 80-90 cal/kgcorp/zi. Din acestea, 14-15% sunt reprezentate de proteine, 30-33% de lipide, iar restul de 53-55% de glucide. Proteinele cu valoare biologica mare trebuie sa aiba o pondere de 70-75% , restul fiind de origine vegetala. Lipidele se sau in procent de 70% din surse animale.
Leguminoasele uscate se dau dupa varsta de 2 ani sub forma de supe, piureuri si numai in cantitati mici, legume ( morcovi, cartofi, dovlecei, conopida, sfecla cate 300 g/zi-atentie sporita la sfecla deoarece se digera mai greu) si fructe 150 g/zi.
Fructe si legume in alimentatia copilului de 4-6 ani
Nevoile energetice sunt de 70-80 cal/kgcorp/zi. Alimentatia zilnica trebuie sa cuprinda cereale si derivate (paine 140 g/zi, fainoase 40 g/zi), legume (cartofi 160 g, morcovi, albitura, telina aproximativ 200 g/zi, in preparate ca supe de legume, piureuri, soteuri), fructe 200g.
Ponderea legumelor si fructelor in alimentatia copilului de 7-12 ani
Necesarul energetic este de aproximativ 60-70 cal/kgcorp/zi. Din aportul caloric total , 13 % se dau sub forma de proteine, 32 % lipide si 55 % glucide. Proteinele cu valoare biologica mare reprezinta 58-60 %, restul fiind asigurat din surse vegetale. Alimentatia trebuie sa cuprinda la aceasta varsta paine 200-250 g/zi, fainoase 45-59 g/zi, cartofi 200 g/zi, radacinoase 200 g/zi, legume verzi 250-300 g/zi, leguminoase 10 g/zi, fructe 250-300 g/zi.