Fructele, legumele si rolul lor in imbunatatirea vederii
Consumarea unei cantitati mari de fructe si legume ajuta la mentinerea ochilor in stare buna de functionare. Ati auzit desigur ca vitamina A care se afla din belsug in morcovi ajuta la vederea pe timpul noptii. Alte fructe si legume ajuta la prevenirea unor boli des intalnite la varsta a 2-a, si anume: cataracta si degenerescenta maculara.
Cataracta este o stare degenerativa a ochiului in care cristalinul devine treptat tot mai opac iar vederea devine incetosata. In timp ce nu exista nici un mod de a prevenii cataracta, exista cateva lucruri pe care le putem face pentru a limita sau a incetini formarea ei. De exemplu, moleculele instabile, cunoscute ca radicali liberi, pot distruge celule ale ochiului, fapt ce poate duce la grave probleme de vedere. Studiile au aratat ca mineralele si vitaminele antioxidante pot ajuta la combaterea radicalilor liberi si la incetinirea sau prevenirea bolilor asociate cu acestia.
Degenerescenta maculara este cauzata de leziuni la nivelul maculei, o zona din centrul retinei. Motivele sunt imbatranirea tesuturilor retiniene, dar si stresul, radicalii liberi generati de soare si fumul de tigara - acestea actioneaza in asa fel incat anumite celule nervoase din retina se modifica si limiteaza abilitatea de a percepe detaliile fine. Simptomele sunt vederea intetosata, distorsiunea vizuala a liniilor drepte si, mai ales, perceperea unui punct intunecat in regiunea centrala a vederii. Poluarea din aer, infectiile de la nivelul ochilor si metabolismul sunt si ele cauze ale acestei afectiuni. Legumele cu frunze de culoare verde inchis sunt remedii naturiste in acest caz, pentru ca ele contin doi pigmenti, luteina si zeaxanthina, care se acumuleaza si in ochii oamenilor si care se pare ca sunt capabili sa contracareze efectele nocive ale factorilor de care am amintit mai sus, inainte ca acestia sa afecteze tesuturile sensibile ale ochiului.
In general, o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale va reduce sansele de aparitie a cataractei sau degenerescentei maculare.
Care sunt acele legume cu frunze de culoare verde inchis?
Ele sunt o sursa bogata de vitamine si minerale de care corpul uman are nevoie pentru a se mentine sanatos: vitamina A, vitamina C si calciu. In afara de asta, ele sunt o sursa la fel de generoasa de fibre. Cu cat culoarea frunzei este mai inchisa, cu atat are mai multe vitamine.
Exemple de astfel de legume:
Rucola (arugula) - are un gust oarecum iute si este bogata in vitamina A, C si calciu. Poate fi mancata cruda, in salate ori prajita in ulei, la foc iute si amestecand in continuu, in supa sau ca ingrediente in realizarea unor sosuri pentru paste.
Cicoare - are un gust usor amar, dar este bogata in vitamina K, C si calciu. Se consuma cel mai bine impreuna cu alte verdeturi, in salate sau adaugata la supa si sosuri.
Stevia - are un gust asemanator cu cel al spanacului si contine multa vitamina A si calciu. Cel mai bine este sa o consumati putin fiarta si apoi adaugata in supe, sau prajita in ulei, la foc iute si amestecand in continuu.
Papadia - are un gust amarui, picant si contine multa vitamina A si calciu. Se consuma fierte sau crude, in salate.
Varza cu frunza dantelata - este putin amara, dar bogata in vitamina A, C, calciu, acid folic si potasiu. Este un ingrediente foartye gustos pentru supe, sosuri sau consumat prajit.
Spanac - are un gust dulceag si contine multa vitamina A, C, fier si calciu. Spanacul este bun si daca il consumati crud, dar si in salate, mancare sau fiert.
1 portie = 1/2 cana
Calciu
Fibre
Fier
Arugola
16 mg
0.2 g
0.2 mg
Cicoare
90 mg
3.6 g
0.8 mg
Stevie
26 mg
0.6 g
0.0 mg
Papadie
51 mg
1.0 g
0.9 mg
Varza
45 mg
0.7 g
0.6 mg
Spanac
15 mg
0.3 g
0.4 mg