Galuste cu prune
Un desert care cu siguranta va va aduce aminte de copilarie sunt galustele cu prune. Putini stiu insa ca acest desert atat de gustos pe care ni-l preparau bunicile este de origine austriaca.
Acest desert era facut in special toamna, cand apareau prunele pe piata. Dar acum putem sa ne bucuram oricand de el deoarece gasim toate ingredientele necesare in orice perioada a anului.
Galustele cu prune pot fi preparate fie din aluat de cartofi fie din aluat de gris. Mai jos este prezentata reteta de galuste cu prune din gris.
Pentru acest desert veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 kg de lapte, 400 gr gris, 1 ou, 500 gr pesmet, 1 lingura de ulei de masline, 4 pliculete zahar vanilat, 250 gr zahar tos, 1 lingura praf de scortisoara, 20- 25 de prune mai mici.
Mod de preparare:
Laptele se pune la fiert cu 2 pliculete de zahar iar inainte sa dea in clocot se adauga grisul si se amesteca incontinuu pana se ingroasa. Apoi se lasa la racit.
Se bate oul si se adauga peste grisul racit, apoi se amesteca pana se omogenizeaza.
Prunele se spala si se desfac de samburi, apoi se presara putin zahar peste ele si se lasa la scurs.
Aluatul se intinde o și se taie patratele, cat sa cuprinda o pruna. Prunele se invelesc foarte bine in aluat ca sa nu se desfaca la fierbere.
Galustile astfel modelate se pun in apa data in clocot, in care s-a pus si putina sare. Galustile se lasa cateva minute, pana cand se ridica singure deasupra.
Intr-o tigaie se pune la incins putin ulei, apoi se adauga pesmetul si se amesteca usor pana ce acesta se rumeneste. Peste pesmet se adauga 2 pliculete de zahar vanilat si restul de zahar tos si se mai amesteca pe foc timp de 5 minute. La final se adauga scortisoara si se amesteca totul bine.
Galustile, dupa ce s-au fiert, se scot si se dau prin pesmet. Desertul se serveste cald.
Sursa foto
A.I.
InCasa.ro