Geranium
Familia: Geraniaceae
Aspect: Tufa
Perioada de inflorire: Vara
Expunere: Plin soare, penumbra
Udare: Medie
Genul Geranium cuprinde peste 400 de specii de plante erbacee anuale, bianuale sau perene. Prefera locurile insorite, dar sunt rezistente le inghet si suporta bine temperaturile scazute si zapada. Au frunze verde-mat sau gri si flori formate din 5 petale, 5 sepale si 10 stamine, de la roz pal la purpuriu.
Cultivare: Plantele se adapteaza la orice tip de teren, preferandu-le, totusi, pe cele calcaroase, racoroase si permeabile. Vara, pentru a prelungi perioada de inflorire, se inlatura florile ofilite. Acum udarea trebuie sa fie bogata. O data pe luna se administreaza un ingrasamant, utilizandu-se doar jumatate din doza prescrisa pe ambalaj.
Toamna se reteaza tulpinile de la nivelul coletului. Dupa acesta operatiune se raresc udarile si nu se mai administreaza ingrasaminte.
Reproducere: Se inmultesc prin insamantare sau divizare a tufelor. Insamantarea se efectueaza primavara, direct pe terenul din gradina sau in locuri speciale. Butasirea se realizeaza prin ingropare
Pericole: Limacsul este cel mai de teama adversar. Acesta ataca si plantele vecine. Se poate evita apropierea lui prin momeli otravite.
Specii si soiuri: Geranium argenteum, Geranuim cinereum, Geranium subcaulescens, Geranium himalayense, Geranium ibericum, Geranium macrorrhizum, Geranium phaeum, Geranium pretense, Geranium sylvaticum, Geranium Wallichianum.