Criterii de baza in amenajarea gradinilor

gradinaAmenajarea gradinilor reprezinta o activitate greu de limitat in cuvinte, dinamica si progresiva. Aceasta presupune adaptarea aspectului la gusturile personale, o viziune artistica si un gust estetic dezvoltat.

 

In linii mari, in activitatea de amenajare a gradinii sau in arhitectura peisagera, asa cum mai este numita, exista trei concepte de baza, care, combinate, vor conferi spatiului un aspect placut: utilizarea unui model coloristic, folosirea repetata a unor elemente si crearea unui punct focal. De asemenea, trebuie sa aveti in permanenta in vedere faptul ca aceasta activitate reflecta propria dvs personalitate.

 

Perceperea culorii plantelor depinde de calitatea luminii, de momentul din timpul zilei si de conditiile climatice. Culoarea dominanta a plantelor este verdele frunzisului, in diferite nuante si tonalitati. Este importatnt sa se cunoasca coloritul de baza cat si cel sezonier, coloritul frunzisului cat si al florilor, fructelor si scoartei. Pentru varietate puteti planta specii cu nuante diferite de verde. In privinta florilor, este recomandat sa porniti de la doua, maxim trei pentru a putea controla mai bine efectul coloristic. Puteti adauga alte specii pe parcurs, incercand combinatii diferite, pana la crearea unui decor armonios. 

 

Echilibrul si proportia caracterizeaza structura de baza a gradinii. Putem vorbi, de exemplu, despre aranjamentele simetrice, realizate prin folosirea repetata a unor elemente precum florile sau culorile. Pentru echilibrarea spatiului pot fi adaugate accente luminoase sau indraznete. Un aspect foarte important in arhitectura peisagera il constituie textura vizuala, data de marimea si aspectul frunzelor, modul de inserare al acestora, grosimea ramurilor. Utilizarea texturii vizuale in crearea unor efecte optice se poate face prin amplasarea speciilor in functie de textura acestora. Astfel, plantele cu textura fina amplasate in fundalul unui spatiu creeaza un efect de adancire, in timp ce amplasarea speciilor grosiere in fundal duce la perceperea unei distante mai scurte.

 

Crearea unui punct focal constituie un aspect esential in amenajarea gradinilor. Fara acesta privirea aluneca pe verdele monoton al frunzelor, iar privelistea devine monotona. Punctul focal poate fi reprezentat de o statuie impozanta, de o fantana arteziana sau de un zid decorat cu un "tablou" sau o arcada, executate din din nuiele impletite.


Photo: corbis.com

 

www.incasa.ro