Ghivece si vase potrivite pentru cultivarea plantelor de apartament
Alegerea ghivecelor si vaselor potrivite pentru cultivarea plantelor de apartament este foarte importanta pentru o dezvoltare armonioasa a acestora. Cultura in ghivece ridica o serie de constrangeri pentru plante, legate de limitarea volumului de amestec de pamant pus la dispozitia radacinilor.
Pentru cultura plantelor de apartament se folosesc vase intr-o gama diversificata de forme, marimi si materiale.
Recipientele utilizate la cultura plantelor de apartament trebuie sa corespunda unor particularitati legate de dezvoltarea armonioasa intre partile aeriene si radacinile plantelor si anume:
-sa permita inmagazinarea unor cantitati mari de apa si sa fie suficient de aerisite;
-sa permita evacuarea excesului de apa, prin folosirea de amestecuri de pamant poroase si a unui drenaj corespunzator.
Forma si volumul vasului au o mare importanta, iar aceste doua elemente trebuie alese tinand cont de gradul de dezvoltare al plantelor.
Capacitatea de retinere a apei depinde de raportul dintre inaltimea si diametrul vasului. Retinerea apei va fi cu atat mai redusa cu cat raportul inaltime-diametru este mai mare. In general, acest raport este de 1:1. Marimea ghiveciului influenteaza gradul de tasare al amestecului de pamant, tasarea fiind mai redusa in ghivecele cu volum mai redus.
Materialele din care sunt confectionate ghivecele sunt lutul ars si plasticul.
Ghivecele din lut ars sunt foarte indicate pentru plante, asigurand o buna aerisire la nivelul radacinilor. Totusi, acestea au unele inconveniente: pierderi mari prin spargere, curatire greoaie, dezvoltarea algelor pe peretii exteriori, racirea ghiveciului si a apei ca urmare a evaporarii apei prin peretele exterior.
Ghivecele din material plastic sunt mai usoare, au culori mai diverse si sunt mult mai rezistente la transport. Un inconvenient constant este lipsa de porozitate, ceea ce determina retinerea in exces a apei si putrezirea radacinilor.
Toate ghivecele, indiferent din ce materiale sunt confectionate, trebuie sa aiba orificii de circa 1 cm diametru, pentru scurgerea surplusului de apa dupa udare.
In holurile mari, inalte , se utilizeaza vase de tip masca, ce sunt confectionate din plastic, ceramica, lemn, metal, si au un rol pur decorativ. In ele se introduc ghivecele cu plante, asezate de regula pe un strat de pietris.