Viespea de coriandru
Este cunoscuta si cu numele de viespea semintelor de coriandru.
Systole coriandri sunt viespi negre-lucioase, cu ochii si baza antenelor roscate. Larvele viepsii sunt albe-roz, apode, cu partea anterioara a corpului mai ascutita. Lungimea corpului lor este de 2-3 mm. Nimfele sunt de asemenea albe-roz, si sunt un pic mai mici decat larvele.
Viespea este un daunator raspandit mai ales in zona silvostepei. Ataca semintele de coriandru, care pot fi recunoscute prin prezenta unui mic orificiu. In interior, larvele se hranesc cu substantele albuminoide ale endospermului lasand pericarpul intact. Intr-un cotiledon se afla o singura larva, substantele de rezerva fiind suficiente pentru dezvoltarea larvei. Dupa producerea atacului, in cotiledon nu mai raman decat excrementele larvei.
Viespea ierneaza in stadiul de adult, in depozite de seminte, in crapaturile ramurilor, ale zidurilor, sub scoarta copacilor, etc. Primavara in luna mai adultii ies din locurile deiernare, se imperecheaza si depun oua cand plantele de coriandru sunt inflorite. Ouale sunt depuse in ovarele florilor. Dupa o perioada de incubatie de 5-8 zile apar larvele care imcep sa se hraneasca cu endospermul semintelor.
Dupa dezvoltarea lor in nimfe, urmeaza o alta perioada de hranire si viespea se transforma in adult chiar in interiorul semintei. Aceasta roade cu mandibula peretii semintei, producand orifici prin care iese. Ciclul se reia apoi.