Greseli in amenajarea interioarelor
Exista sute de greseli pe care le puteti face atunci cand va decorati locuinta, uneori din neglijenta, alteori din prea mult entuziasm. Combinaziile si dozarea elementelor decorative trebuie facute astfel incat ansablul sa fie armonios si placut vederii. Din fericire, in cazul amenajarii interioare, este relativ usor sa reparati defectiunile si sa obtineti rezultate incantatoare, pastrandu-va stilul si amprenta personala. Va prezentam in continuare cateva dintre cele mai intalnite "greseli" de ambientare a spatiului.
1. Prea multe accesorii
Cea mai fecventa greseala in decorarea interioarelor este aceea de a folosi prea multe accesorii. Este adevarat ca acestea reprezinta un mijloc excelent de a imprima spatiului dvs. personalitate si profunzime, insa excesul poate crea efecte total opuse celor dorite.
Prin accesoriu intelegem orice element auxiliar, dependent de piesele principale dintr-un anumit spatiu, care contribuie la transformarea acelui spatiu intr-un mod placut. Poate fi vorba despre obiecte de arta care sa decoreze peretii sau sa puna in valoare o piesa de mobilier sau despre pernite decorative adaugate pe canapele sau pe pat. Nu uitati ca principala functie a accesoriilor este aceea de a accentua elementele existente, nu de a le sufoca, de a le inlocui sau de a le umbri, asa ca fiti foarte atenti la cantitate. Prea multe accesorii vor crea impresia de dezordine; regula de baza ar fi sa folositi un minimum de elemente, astfel incat sa imprimati caracter incaperii, fara sa creati impresia de haos.
2. Aspectul de expozitie
Majoritatea firmelor de mobila sau de design interior isi prezinta modelele in context, oferind clientilor incaperi gata decorate. De cele mai multe ori aceastea arata excelent, fiind gandite si executate de profesionisti si deseori suntem tentati sa le copiem intocmai. Problema este ca, odata transpuse in propria locuinta, aceste modele nu mai arata deloc bine si au un aspect de expozitie suparator. Stilul nu este de fapt un stil, iar ansamblul arata fortat, lipsit de personalitate, fals. Cea mai buna solutie in acest caz este sa imprumutati idei, pe care sa le adaptati propriului stil sau sa retineti modelul si il schimbati pe alocuri, prin partile esentiale, astfel incat interiorul sa va reflecte personalitatea.
3. Covorasele din baie
Acele seturi de mici covorase, decupate in functie de forma WC-ului sau a chiuvetei, cu diferite modele si in diverse culori, nu au nicio utilitate practica. Ba mai mult: retin umezeala, ofera un aspect inestetic baii, reduc din spatiu si se "plimba" in permanenta. Daca aveti o baie generoasa si sunteti adeptul infocat al covoarelor este recomandat sa folositi unul antiderapant, care sa cuprinda cea mai mare parte a pardoselei.
4. Imprimeuri in exces
Imprimeurile de toate culorile si formele, cu motive florale, geometrice, ornamentale sunt la moda de cativa ani. Multitudinea de modele si varietatea cromatica fac insa dificila alegerea. Foarte multi proprietati, pasionati de interioarele in care imprimeurile au un rol important, sunt tentati sa faca excese. Nu uitati ca imprimeurile, ca si accesoriile, au rolul de a accentua si de a pune in valoare un colt mai putin observat sau un element principal al camerei dvs. Uneori imprimeul poate constitui chiar un accesoriu central. Singura contraindicatie este excesul. De asemenea, este foarte importanta alegerea materialelor, culorilor si texturilor, care trebuie sa fie compatibile.
5. Mobila plutitoare
Una dintre cele mai comune greseli este legata de pozitionarea covorului. Nu-l plasati in centrul camerei, fara sa-l asociati cu un alt element, pentru ca obiectele de mobilier din jurul lui vor avea aspectul unor epave plutitoare. "Fixati" covorul cu o masuta de cafea, cu un fotoliu sau cu un alt obiect de mobilier specific camerei in care se afla, asigurandu-va totodata ca acesta este suficient de "incapator".
6. Invazia cablurilor
Televizorul, calculatorul si toate celelalte obiecte elecrtronice indispensabile presupun de cele mai multe ori existenta a numeroase cabluri, greu de ascuns. Acestea confera camerei un aspect dezordonat si distrug imaginea de ansablu. Incercati sa folositi masti speciale pentru a le acoperi sau ascundeti-le in sipcile din petere.