Idei colorate pentru gresie si faianta
Gresia si faianta au caracteristici foarte puternice: sunt robuste, impermeabile si se pot curata fara niciun fel de problema. Desigur, acestea detin si un mare dezavantaj: daca va saturati de ele, de aspectul sau forma lor, este destul de greu sa le indepartati de pe perete si de pe podea, deoarece sunt extrem de bine lipite de aceste suprafete.
Rezolvarea clasica ar fi ca gresia si/sau faianta cea veche sa fie sparta si inlocuita de una mai noua, mai moderna. Acest lucru inseamna multa munca, gramezi de mizerie si de praf si costuri ridicate. Pentru a va usura toata munca puteti sari cel putin peste primul pas al clasicei rezolvari prin lipirea noilor placi peste cele vechi. Cu toate acestea si in cazul acesta trebuie sa recurgeti la varianta mai putin placuta de tratare cu adeziv si chituire. In afara de asta se vor ivi probleme in jurul prizelor si a tocului de la usa, deoarece peretele se va ingrosa odata cu lipirea noului strat.
Pentru cei ce sunt conservatori si nu au curajul sa opteze pentru aceasta optiune, exista ale doua posibilitati pentru a da un nou aspect gresiei/faiantei din baie sau bucatarie: lacul special sau folia. Pentru ambele proceduri exista aceiasi pasi de pregatire. In primul rand armaturile ar trebui demontate daca este posibil. Apoi gresia si faianta se va spala foarte bine, pentru ca depunerile de grasime, de calcar, resturile de detergenti si praful, deoarece acestea distrug rezistenta si aspectul pe termen lung al lacului si al adezivului de pe folie. In comert se gasesc detergenti puternici tocmai in vederea pregatirii si curatarii placilor. Chiar si siliconul, care se foloseste de cele mai multe ori in baie pentru sigila colturile sau trecerea de la faianta la restul peretelui, trebuie indepartat daca doriti sa lucrati cu lac. Adaosurile de silicon pot fi indepartate usor prin razuirea cu un cutit, iar apoi acele locuri trebuie curatate bine cu o substanta speciala care indeparteaza siliconul.
Varianta cea mai simpla pentru un nou "look" al suprafetelor cu gresie si faianta este folia adeziva. Depinde insa de ce efect doriti sa obtineti: doriti sa o lipiti pe intreaga suprafata sau doriti sa redati pe alocuri doar cateva accente de efect (diferite modele, caluti de mare, flori, etc). Este adevarat ca aceste mici "artificii" nu rezista prea mult. In schimb folia adeziva pe intreg peretele, de exemplu, este mult mai rezistenta si mai durabila. Depinde insa de cat de bine este lipita. Este foarte important sa aveti mare grija la margini, dar si la "balonasele" de aer care se pot forma daca aceasta nu este intinsa suficient de bine. Totusi, daca acestea se formeaza dar sunt micute le puteti sparge cu un ac. Asteptati cel putin trei ore inainte de a gati (daca aceasta se aplica in bucatarie) sau de a face dus pentru ca folia sa se prinda bine de suprafata pe care a fost aplicata.
Vopsirea faiantei
In primul rand se spala si se indeparteaza foarte bine depunerile de calcar, grasime, resturile de detergent sau depunerile de praf dupa care se aplica stratul de grund. Doar dupa uscarea acestuia se aplica lacul. Daca aplicati o culoare deschisa pe o suprafata inchisa este nevoie de mai multe straturi de vopsea. Desi pe indicatiile de pe cutia lacului producatorul specifica faptul ca acesta se poate aplica fara probleme direct pe faianta, este mai bine ca aceasta sa fie pregatita inainte, iar daca este data inainte si cu smirghel lacul se prinde mult mai bine. Desigur, praful care ramane dupa ce se freaca suprafata cu smirghel trebuie indepartat.
Pe suprafetele netede si cele din ceramica se aplica numai vopsele speciale si de cele mai multe ori pe o baza a unei substante compuse si din rasina. Acestea se gasesc in magazinele de specialitate, iar consultantii de acolo stiu sa va dea indicatiile precise.
Foto: 1, 2
InCasa.ro