Idei de amenajare a subsolului

Cele mai multe case au inca din faza de proiectare prevazut un spatiu de subsol sau o boxa. Aceste zone sunt si cele mai neglijate spatii din locuinta. Fara a fi zugravite, acestora li se pune din start eticheta de “spatiu de depozitare”, ramanand astfel in anominat.

Daca pana nu demult aceste zone isi indeplineau functia pentru care au fost proiectate, astazi multi proprietari aleg sa-si transforme subsolul intr-o sala de biliard, in birou, si de ce nu, intr-o sala de cinema.

Cand spui subsol, gandul te duce la o incapere cu multa umezeala, lipsita de lumina naturala, ce da un sentiment de “pestera”. Insa, acesta stare poate disparea odata cu amenajarea spatiului intr-o incapere locuibila. Nu este suficient doar aplicarea unui strat de var si cateva becuri in plus pentru a da o noua infatisare spatiului. Amenajarea unui astfel de spatiu implica o buna izolare, iar gradul de izolare termica depinde si de scopul in care dorim sa folosim camera.

Daca ne propunem ca incaperea sa fie transformata intr-o crama, atunci temperatura poate fi considerata ideala pentru majoritatea vinurilor, dar daca dorim sa o folosim ca spatiu de locuit, desi vom avea o temperatura relativ constanta, nu va fi suficienta pentru confortul termic al locatarilor. Materialele de izolare trebuie sa fie de o durabilitate sporita si rezistente la umiditate, precum vata minerala sau spuma.

Zonele de la subsol au in general probleme cu ventilatia si cu umiditatea. Daca nu rezolvati mai intai aceste doua probleme, veti constata mai tarziu ca efortul depus a fost in zadar. Pentru a controla umiditatea puteti folosi aerul conditionat sau dezumidificatorul. In cazul in care spatiul nu a fost prevazut cu acces la lumina naturala, nu exista o cale magica prin care sa o putem introduce, la costuri accesibile, fara a implica remodelarea peretilor sau montarea de sisteme complexe cu fibra optica. In aceasta situatie va trebui sa asiguram o iluminre adecvata spatiului, fara a cadea in extrema cealalta, de lumina in exces. Panourile luminoase dar si corpurile de iluminat clasice reprezinta o solutie la aceasta problema.

Alege o podea de calitate. Selectia pardoselei potrivite pentru subsol depinde in cea mai mare parte de conditiile de aici, de starea materialelor si de rezistenta lor la apa. Parchetul din lemn masiv ofera oricarei incaperi stil si eleganta, dar nu reprezinta o alegere buna si in cazul subsolului. Lemnul se degradeaza usor in prezenta umezelii. Pardoseala din subsol poate fi imbracata intr-un mod placut cu placi din ceramica, sau puteti folosi pluta, ce este un material moale, poros, impermeabil si durabil.

Pentru a inveseli spatiul pictati peretii in culori vii sau realizati un mozaic din sticla, marmura sau din alte materiale la fel de rezistente la umezeala. Renuntati sa utilizati subsolul doar ca spatiu de depozitare. Cu putina imaginatie il puteti transforma intr-un spatiu utilizabil care, de asemenea, poate arata si foarte bine.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro