Iluminarea bucatariei
Evaluarea bucatariei
Primul pas in acest demers este sa stabiliti ce tip de lumina va avea cel mai mare efect in bucatarie, atat in zona de luat masa, cat si in jurul aparaturilor electrocasnice. Inainte de a cumpara lampile sau corpurile de iluminat, ganditi-va bine cum anume si in ce perioade veti folosi bucataria - pentru a preara mancarurile, asta e de la sine inteles, dar stim cu totii ca in bucatarie ne mai oprim si pentru a ne ocupa de activitatile casnice cum ar fi calcularea cheltuielilor sau pastrarea facturilor. Realizarea acestor activitati presupune ca bucataria sa aiba suficienta lumina.
Pasul urmator este sa stabiliti daca suprafetele corpurilor din bucatarie reflecta lumina si in ce grad. Culorile deschise si suprafetele stralucitoare relfecta lumina din ambient, pe cand culorile inchise si suprafetele mate o absorb. Albul, de exemplu, reflecta 80% din lumina care patrunde intr-o camera, pe cand negrul reflecta numai 4%. Prin urmare, bucatariile amenajte in culori deschise vor avea nevoie de mai putina lumina artificiala decat cele cu mobilier intunecat sau cu finisari mate.
Conteaza si inaltimea tavanului
Camerele inalte au nevoie de lumini mai puternice, pentru ca si spatiul care trebuie luminat este mai mare. Spatiile cu tavane inalte au nevoie, de cele mai multe ori, de lumina blanda, pentru ca aceasta sa nu se reflecte pe pereti.
Lumina si ferestrele
Daca ferestrele sunt orientate inspre sud, bucataria va beneficia din plin de lumina pe timpul zilei; nu neglijati insa problema iluminarii pentru seara.
Alegerea corpurilor de iluminat
Faceti mai intai un plan, stabiliti bine care sunt zonele din bucatarie in care se vor desfacura activitatile specifice: masa, dulapurile si blaturile de lucru, etc. Stabiliti cantitatea de lumina necesara fiecarui loc in parte si tipul acesteia: lumina generala, de ambianta, lumina concentrata, decorativa sau de tip spot? Lumina generala sau de ambianta este responsabila de gradul de iluminare din intreaga incapere; iluminarea de accent este folosita pentru a lumina numai anumite obiecte sau spatii mici, bine delimitate.
Corpurile de iluminat cu spoturi directionate lumineaza anumite zone in care se prepara mancarea, etc; lumina decorativa este folosita mai mult de frumusete, atragand atentia asupra ei insasi mai degraba decat asupra unui obiecte sau zone din bucatarie.
In unele spatii, e foarte probabil sa doriti sa aveti mai multe tipuri de lumina. De exemplu, daca masa va fi folosita atat pentru prepararea mancarii dar si pentru cina sau pentru citirea corespondentei, atunci probabil ca veti avea nevoie de lumina de ambient, dar si de corpuri de iluminat directionate. Daca intr-un colt al bucatariei este amenajat si un mic bar, luminile decorative si cele de accent vor trebui neaparat sa fie prezente.
Iluminatul ambiental
Corpurile de iluminat de tip downlight sunt din ce in ce mai cautate. Ele sunt eficiente, nu incomodeaza si au un aspect placut. Daca sunt folosite mai multe astfel de corpuri, atunci veti obtine o lumina distribuita in intreaga bucatare in cantitati egale. Mai mult, daca sunt controlate de un intrerupator care regleaza intensitatea luminii, ele pot fi folosite si pentru a crea o ambianta placuta in camera.
Plafonierele sunt o alta optiune, atata timp cat sunt raportate la dimensiunea bucatariei si la inaltimea tavanului. Lampile fluorescente sunt surse de iluminat economice, dar problemele legate de lumina stralucitoare pe care o degaja si aspectul nu tocmai interesant le fac sa fie alese numai pentru incaperile cu tavan inalt.
Lumina directionata
Locurile din bucatarie unde se pot instala spoturile luminoase directionate sunt: deasupra aragazului, blaturilor de masa, chiuvetei, zonelor de lucru din bucatarie si a mesei. Lumina este puternica si directa - becurile cu halogen sunt perfecte in acest caz - si trebuie instalate intotdeauna in fata persoanei care lucreaza in bucatarie. In acelasi timp, lumina directionata trebuie ferita de privirile celorlalti oameni din bucatarie.
Corpurile de iluminat suspendate sunt si ele surse de lumina directionata, mai ales daca sunt plasate in asa fel incat sa nu creeze din greseala umbre pe suprafata de lucru. Spoturile prinse sub dulapuri sau corpurile de iluminat de tip downlight, directionate desupra mesei de lucru sunt optiuni la care se apeleaza deseori.
Iluminatul de accent
In primul rand, trebuie sa va asigurati ca lumina de accent nu este prea puternica; aplicati aceleasi principii ca si la celelalte tipuri de iluminat, tinad cont de faptul ca: cu cat un obiect este mai mic, cu atat el trebuie accentuat cu o lumina mai banda, mai slaba. Pentru a scoate in evidenta obiectele de colectie, folositi lampi cu raze luminoase (lampi cu halogen si spoturi luminoase).
Iluminatul decorativ
Acest tip de lumina atrage atentia mai mult asupra spectacolului luminos pe care il face, decat asupra obiectelor care ii stau in cale. Lumina poate fi statica (aplice de perete) sau kinetica, in miscare (lumina din semineu sau de la lumanari). Acest tip de lumina nu este potrivita pentru evidentierea tablourilor sau a altor obiecte de arta, ci numai pentru crearea unei ambiante placute.
Tipuri de becuri electrice
Puteti obtine diferite tipuri de efecte luminoase in functie de combinatiile pe care le faceti intre becurile si corpurile de iluminat alese. Majoritatea bucatariilor beneficiaza de un echilibru intre lumina calda si tonurile mai reci, astfel ca cel mai bine ar fi sa alegeti becuri care sa ofere o lumina la fel de echilibrata. Tipurile din care puteti alege sunt:
Becuri incandescente: sunt tipurile obisnuite, pe care le folosim in general in casa. Ele emit un spectru de lumina continua, sau, mai bine zis, o lumina care contine toate culorile. Ele ofera o stralucire calda, potrivita pentru aproape orice situatie, dar, in realitate, nu sunt atat de eficiente, deoarece o mare parte din energia emisa creaza caldura, nu lumina.
Becuri fluorescente: acestea sunt eficiente din punctul de vedere al energiei consumate si emit o lumina difuza, care nu lasa umbre; sunt potrivite pentru iluminatul general. Lumina alba, rece, emisa de becurile fluorescente poate fi dura si nu scoate in evidenta numai partile bune ale obiectelor sau persoanelor pe care le ilumineaza. Sunt disponibile in forma becurilor obisnuite sau in forme compacte.
Becuri cu halogen: sunt un fel de lampi incandescente care produc o lumina mai puternica si mai alba, la o cantitate de energie mai mica, eficienta lor din acest punct de vedere fiind mult mai mare. Becurile cu halogen costa mai mult decat celelalte si emit o caldura concentrata care poate fi periculoasa, putans provoca incendii; dureaza mai mult decat becurile incandescente obisnuite. Forma lor compacta si raza de lumina taiaoasa pe care o emit fac din becurile cu halogen optiunea perfecta pentru iluminatul de accent.