Inainte de modificarea casei...
|
|
Totul incepe cu un vis. Tavane inalte! Lucarne! Camere transformate in dulapuri! Dar visul se poate transforma intr-un cosmar daca nu planuiti totul dinainte. Inainte de a va remodela casa, urmati acesti pasi pentru a porni cu dreptul proiectul dvs. de imbunatatire a locuintei.
1. Schita unei case de vis
Chiar inainte de a consulta un arhitect puteti incepe sa schitati ideile pe care le aveti si sa va imaginati cum va arata casa la final. Fie ca adaugati o camera sau numai mariti una deja existenta, ganditi-va cum veti folosi acel spatiu si cum va influenta el functionalitatea casei. De asemenea, ganditi-va cum va afecta ea aspectul general al casei. O constructie suplimentara de dimensiuni foarte mari poate sa copleseasca casa sau sa o faca sa para inghesuita. Cu ajutorul unui program simplu de design al caselor puteti vedea cum va arata proiectul dvs.
2. Adunati informatii
Unul din cele mai bune moduri de a va inspira si de a evita greselile este sa invatati din experientele altora. In afara de revistele existente pe piata, exista multe pagini de internet care prezinta proiecte de imbunatatire a casei, raspunsurile celor care le-au incercat, liste de mesaje si chat-uri in care puteti pune intrebari.
3. Planuiti fiecare pas
Desi poate visati sa construiti o noua camera spatioasa, ideea dvs. nu are sens daca planuiti sa vindeti casa in cativa ani. O baie luxoasa, de exemplu, va creste pretul casei la valori mult peste cele obisnuite in zona in care locuiti. Alte proiecte pot scadea valoarea unei case. Pe de alta parte, in timp, e posibil ca familia dvs. sa aiba alte nevoi in cativa ani; modificarile pe care vreti sa le faceti la casa vor mai fi de folos in anii urmatori?
4. O casa cere bani
Chiar si cel mai mare buget ajunge la zero, in cele din urma. Exista sanse ca proiectul dvs. sa coste mai mult decat va asteptati. Inainte de a alege dupa pofta inimii cele mai moderne dale de ceramica, stabiliti mai intai cati bani aveti de pus la bataie pentru realizarea proiectului si, cel mai important, stabiliti o suma de rezerva. Pentru elementele absolut necesare care costa mult, ganditi-va sa faceti un imprumut.
5. Echipa de constructori
Daca nu cumva planuiti sa va remodelati singuri casa, desi acest lucru nu se prea poate, va trebui sa angajati o firma de constructii sau o echipa specializata. Si, normal ca veti dori ca oamenii pe care ii angajati sa fie persoane calificate, certificate si asigurate. Gasirea celei mai bune firme poate fi o intreprindere de lunga durata; adunati cat mai multe recomandari si tineti cont si de sfatul arhitectului care face proiectul.
6. Negociati un contract
Neintelegerile pot duce la dezastre, asa ca este absolut necesar sa semnati un contract cu firma constructii. Asigurati-va ca fiecare stie ce are de facut si cat timp vor dura lucrarile. De asemenea, stabiliti de la incaput ce materiale vor fi utilizate.
7. Actele necesare
Stie toata lumea ca pentru a ridica o constructie este nevoie de anumite acte. In timp ce majoritatea firmelor de constructie se ocupa de toate actele necesare, lucratorii angajati cu ziua nu au nici o legatura cu acest lucru, asa ca el va deveni responsabilitatea dvs.
8. Probleme
Cu cat e mai mare proiectul de remodelare a casei, cu atat cresc sansele ca lucrurile sa mearga prost. Echipamentele se pot defecta, stocul de materiale poate scadea foarte repede, vor aparea probleme legate de comunicare, intarzieri, etc. Stabiliti niste reguli prietenoase cu muncitorii.