Ingrijirea mobilierului din lemn impletit
Termenul se refera la tehnica de indoire si impletire a fibrelor naturale precum ratan, bambus, furnir natural de fag, rachita, hartie sau alte tipuri de lemn subtire (de exemplu, ramuri de salcie). Priviti cu atentie piesele de mobilier pentru a le identifica proprietatile - lemnul de bambus are niste inele caracteristice, etc. - si pentru a sti din ce material sunt facute. |
Intretinerea mobilierului din lemn impletit
Pentru a curata mobilierul realizat din bambus, ratan sau rachita (salcie), indepartati cu o pensula de vopsit sau cu aspiprtorul cat mai mult din stratul de praf depus. Dupa aceea, spalati lemnul cu o pensula fina inmuiata intr-o solutie de apa amestecata cu sapun si 1-2 lingurite de amoniac. Cand ati terminat, clatiti bine lemnul si lasati mobilierul sa se usuce la soare, in aer liber.
|
Daca sunt ingrijite cum trebuie, |
Mobilierul facut din hartie sau alte fibre mai subtiri se sterge numai cu o carpa umeda.
Daca lemnul impletit a fost vopsit mai demult si acum arata destul de urat, ii puteti reda stralucirea daca il stergeti cu ulei de in (se gaseste in magazinele care vand ustensile de pictura); surplusul de ulei se sterge cu grija. Dupa ce ati facut aceasta operatie, lasati mobilierul sa se usuce cateva zile inainte sa le folositi.
Daca mobilierul este foarte vechi si are o valoare deosebita, curatati suprafata lemnului cu grija, dar nu incercati sa ii schimbati aspectul. Vopsirea lemnului ii poate scadea valoarea.