Ingrijirea podelelor
Urmatorul pas depinde de tipul de podea pe care il aveti si de modul in care a fost finisata aceasta. Iata cateva sfaturi.
Podele de lemn
Daca podeaua este ceruita, repetati operatia de aplicare a cerii de o data sau doua ori pe an si lustuiti in timp. Podelele ceruite nu trebuie curatate cu carpa uda, pentru ca ceara nu apara lemnul de efectul daunator al apei. Daca din greseala scapati apa pe podea, stergeti imediat cu prosoape de hartie si luctruiti zona cu o carpa moale. Pentru podelele de lemn cu poliuretan, acestea se curata cu o carpa muiata intr-o sulotie preparata din 1/4 l apa la 1/4 l otet.
Podele de vinil
Acest tip de podele se ceruiesc la 48 de ore dupa ce au fost instalate si apoi la inca sase luni dupa aceea. Ceara trebuie aplicata cu economie, direct pe podea, si intinsa intr-un strat foarte subtire cu un aplicator special sau cu un burete. Deschideti ferestrele si lasati sa se usuce. Dupa aceea, stergeti cu o carpa imbibata in apa calda, pentru a da luciu; daca stergeti cu o carpa uscata, veti lua numai praful. Excesul de ceara trebuie inlaturat cel putin o data pe an.
Dale de marmura, ceramica si podele de piatra
Podelele de acest gen trebuie ingrijite la fel ca cele de vinil; in plus, mai trebuie sa faceti un pas: chituirea. Dalele trebuie chituite, urmarind instructiunile de pe pachet. Odata ce ati terminat aceasta operatie, podeaua de piatra trebuie lustruita (ceruita) o data pe an. Pentru a le curata, folositi un mop sau carpa imbibata intr-o solutie de apa cu sapun, dupa care clatiti bine cu apa curata. Dupa 1-2 ceruiri, repetati pasii: curatati podeaua, chituiri si ceruiti.
Sfaturi generale de ingrijire a podelelor
Nu tratati podelele ca pe niste suprafete care nu se deterioreaza niciodata. Cand mutati mobila sau orice alt obiect, ridicati-l si plasati-l in noua pozitie, nu il trageti pe podea. In cazul obiectelor grele, asezati sub ele (sau in colturile care ating podeaua) un covor cu perii in jos. Oricum, in geenral, puteti proteja podeaua aplicand bucati de pasla pe partea care atinge podeaua a mobilierului: picioarele mesei, ale scaunelor, etc.
Sfaturi de curatare a podelelor
Mop-urile sunt preferate de multa lume, si pe buna dreptate. Sunt eficiente pe suprafete mari, cu texturi diferite, precum dale lucioase, grunjoase, chiar si pe ciment. Cautati capete de mop realizate din amestecuri cu bumbac; bumbacul pur se usuca mai greu, si astfel poate atrage praful sau alte bacterii. Mop-urile cu capete de burete sunt bune pentru indepartarea prafului; in acest caz, luati unul de calitate buna, cele proaste se vor rupe repede.