Instalarea unui bazin de iaz
In cele din urma, daca v-ati fi dorit numai apa, ati fi putut sa cumparati o minifantana arteziana. Ceea ce face iazul deosebit sutn animalele care il vor popula si cele pe care le va atrage. Este intr-adevar o pasiune destul de dificil de realizat, dar rezultatul este cu adevarat spectaculos. Unul din cei mai popular peste de apa rece care se adapteaza perfect in iazuri este crapul colorat, in japoneza numit Koi sau Nishikigoi. In plus se mai gasesc pestii de adancime, care se hranesc cu resturile de pe fundul iazului si care nu sunt atat de viu colorati precum Koi sau pestisorii aurii. Melcii de apa au acelasi rol, de a curata iazul.
Plantele acvatice sunt nu numai frumoase, dar si necesare pentru ''functionarea'' in conditii bune a microclimatului din iaz. Absenta plantelor in iaz si in jurul lui creaza o priveliste ciudata si deloc placuta, pentru ca acestea contribuie la aspectul natural al iazului.
Revenind la animalele si pestii pe care probabil ca doriti sa ii puneti in iaz, posibilitatile sunt limitate numai de ecosistemul iazului in sine. Mai exact, pestii au nevoie de un spatiu mai mare, acesta fiind motivul pentru care multi gradinari aleg sa isi mareasca iazul deja existent.
Daca nu doriti sa va complicati prea mult cu construirea unui iaz si nu va doriti animale, cel mai simplu este sa cumparati un bazin de PVC. In magazinele de amenajari exista bazine cu un design natural, iar materialul este rezitent la inghet si la razele ultraviolete.
Iata ce pasi trebuie sa parcurgeti pentru instalarea acestuia:
1. Alegeti o zona din gradina care se bucura de cel putin 4-6 ore de soare direct. Pamantul trebuie neaparat sa fie usor drenabil si, preferabil, sa nu aiba radacini de copaci.
2. Asezati bazinul de PVC pe locul ales si trasati conturul acestuia pe pamant, cu ajutorul unei lopeti sau cu creta.
3. Sapati o groapa putin mai mare si mai adanca decat bazinul. In zona pe care va sta acesta pamantul trebuie sa fie bine tasat. Inlaturati pietrele, radacinile sau alte resturi cu margini ascutite care ar putea zgaria suprafata bazinului. Intre pamant si marginea iazului puteti pune un strat de 5 cm nisip. Nu uitati ca intre bazin si pamant nu trebuie sa existe goluri de aer. Inainte de a aseza bazinul in groapa, spalati-l bine cu apa.
4. Bazinul trebuie asezat pe un strat de nisip ceva mai gros si apoi verificati sa fie drept. Marginea bazinului trebuie sa fie putin deasupra nivelului solului, pentru ca sa nu cada inauntru pamantul adus de ploaie, apa de udat plantele tratata cu substante fertilizatoare, etc.
5. Umpleti locul dintre bazin si pamant cu sol fin sau cu nisip, dupa care udati pentru tasare.
6. Incepeti sa umpleti cu apa si bazinul si continuati cu astuparea locului dintre acesta si marginea gropii. Udati din cand in cand, pentru ca pamantul sa se taseze. Umpleti si bazinul cu apa, de preferinta nu de la robinet. Daca apa contine clor, atunci lasati sa treaca 48 de ore pana cand plasati plantele in iaz. Daca veti pune si pesti, apa trebuie filtrata neaparat. Daca in bazin a cazut pamant, atunci mai bine scoateti apa si curatati-l bine - nu cu detergent !.
Bazinul poate fi decorat cu pietre, plante acvatice, sisteme de iluminat subacvatice sau orice alte elemente pe care vi le imaginati. De exemplu, puteti aseza pe fundul iazului un strat de pietre de rau, bine spalate si de culoare deschisa. Astfel, nisipul si sedimentele vor adera la pietre si se vor observa mai putin.
Pentru un efect si mai frumos, puteti combina doua sau mai multe bazine, adica sa le asezati unul langa celalalt, asa cum se vede in imaginea alaturata.