Interviu InCasa.ro - Amenajarea locuintei mele
Amenajarea locuintei mele - Interviu cu Simona Rizea
Simona Rizea este de profesie audioprotezist si si-a descoperit pasiunea pentru designul interior relativ recent. Aceasta pasiune exista mai demult, asa cum spune Simona, insa ea s-a manifestat cu adevarat abia dupa ce familia Rizea s-a mutat dintr-un apartament intr-o casa pe pamant. Pentru ca era o casa batraneasca, construita si amenajata in stil vechi, care nu raspundea nevoilor familiei din punct de vedere al utilitatilor sau al decoratiunilor, familia Rizea a decis sa construiasca o locuinta care sa se adapteze stilului lor de viata. Deoarece aveau nevoie de un spatiu in care sa locuiasca in timp ce ridicau noua casa, proprietarii au atasat constructiei initiale o bucatarie si o baie, absolut necesare. In jurul acestor unitati functionale au fost, ulterior, construite celelalte incaperi. Practic de o parte si de cealalta a baii si a bucatariei se afla doua locuinte: cea veche si cea noua.
Cu trei luni inainte de inceperea constructiei, Simona a consultat mai multe reviste si site-uri de specialitate si si-a facut o idee despre cum ar vrea sa arate spatiul in care urma sa locuiasca impreuna cu familia sa. A masurat suprafata, a facut o schita si a dat drumul proiectului, ajutata fiind de toti membrii familiei sale. "Proiectul initial, spune proprietara, arata cu totul diferit fata de ceea ce a iesit in final." Existenta lui a fost, desigur, utila, insa el a constituit numai un punct de pornire, fiind mai apoi adaptat la nevoile proprietarilor. Elementele care au ramas neschimbate au fost cele cateva "dorintele arzatoare" ale Simonei: "Mi-am dorit intotdeuna ca in locuinta mea sa existe: o scara, un semineu, un bar si un stalp din lemn in mijlocul casei."
Principiul care a stat la baza constructiei a fost folosirea spatiului la maximum. Asa cum am spus, fundatia a fost turnata tinand cont de cele doua unitati functionale existente: baia si bucataria si in legatura directa cu aceastea. Suprafata din jurul lor a fost una generoasa, astfel ca a permis proprietarei sa-si satisfaca toate nevoile estetice si practice.
Delimitarea spatiului
Spatiul este deschis, nu exista usi si nici panouri despartitoare. In cadrul acestuia sunt practic patru zone functionale: diningul, aflat in imediata vecinatate a bucatariei, prea mica pentru a include si un loc de luat masa; zona de conversatie, alcatuita dintr-un bar modern si o pianina veche, pozitionate fata in fata; livingul, al carui element focal este semineul si zona de lucru, in care se afla biroul si o biblioteca incapatoare. Cele patru zone sunt delimitate discret de cate un element: diningul este separat de zona conversationala printr-un hol de trecere, care leaga usa de la intrare de bucatarie, pozitionata mai sus decat restul suprafetei, accesul fiind asigurat de doua trepte si o usa falsa, marcata de o plasa de margele din lemn; zona conversationala este separata de living cu ajutorul stalpului din lemn, aflat in centrul incaperii; iar livingul este separat de zona de lucru printr-un prag, ultima zona fiind mai inalta cu cativa centimetri decat restul suprafetei. Scara, din lemn combinat cu fier forjat, situata in vecinatatea zonei de lucru, face legatura intre parter si celelalte etaje ale constructiei, unde se afla dormitoarele. O alta particularitate a constructiei este forma tavanului - intre scara si biblioteca, acesta este practic inexistent, lasand impresia de inaltime si libertate. In partea stanga a semineului se afla o usa care va asigura, in viitor, accesul catre o terasa (aflata deocamdata in stare de proiect).
Mobilierul a fost ales cu grija de Simona, piesa cu piesa sau a fost facut la comanda. Biblioteca, formata din doua corpuri, unul mai mare si unul mai mic, dispuse in unghi pe cei doi pereti ai zonei, a fost gandita de proprietara astfel incat sa poata servi atat ca spatiu de depozitare a diverselor obiecte, cat si ca spatiu de expunere a colectiei de carti, a televizorului si a altor elemente decorative. Barul a fost, de asemenea, executat la comanda. Masuta de cafea din living a fost facuta de sotul Simonei, iar canapeaua, fotoliile, scaunele si celelelate piese de mobilier au fost achizitionate din magazine.
Schema coloristica
Cele patru unitati functionale, armonios combinate intr-un spatiu deschis, sunt delimitate si cu ajutorul schemei coloristice. Astfel, diningul este decorat in culorile toamnei: portocaliu, maro, diferite nuante de galben, de la culoarea mierii pana la galben pai, "culoarea lutului ars". In zona conversationala predomina combinatia de alb si negru, la fel ca si in spatiul de lucru, iar in living redevin predominante nuantele de toamna. Alegerea culorilor a fost facuta in functie de preferintele proprietarilor, Simona fiind indragostita de acest sezon.
Peretele din spatele pianinei a fost pictat de cumnata Simonei, care a terminat facultatea de arte plastice, urmand una dintre temele predilecte ale pictoritei - gheisa - si pastrand aceeasi gama coloristica a decorului. Pictura se continua pe perete pana in zona diningului, devenind din ce in ce mai simpla ca reprezentatie (ramuri si frunze) si avand un aspect placut, patinat.
Iluminatul
Iluminatul este asigurat de corpuri moderne: spoturi incastrate, lustre, veioze si lampadare colorate in acord cu schema aleasa: in speta portocaliu. Elementele importante din fiecare zona sunt evidentiate cu ajutorul luminii: pianina, barul, masa din dining, canapeaua, biblioteca, oglinda din zona scarilor etc.
Decoratiunile
In materie de obiecte decorative, Simona a ales sa expuna cateva tablouri primite cadou de la prieteni sau realizate special pentru ea: cele doua tablouri aflate de o parte si de alta a usii din living reprezinta piesele de suflet ale proprietarei, redand una dintre pasiunile sale mai vechi: muzica, simbolizata de portretul lui Kurt Cobain. Muzica este prezenta si in zona conversationala, unde se afla pianina si o chitara.
Cateva plante decorative si o veioza cu modele geometrice, care pastreaza nuantele toamnei, intregesc spatiul livingului. Simona a ales cu grija decoratiunile pentru ferestre si usi. Cele doua ferestre mari (cea din living si cea din dining), precum si usa care duce catre viitoarea terasa sunt "imbracate" cu perdele lungi, din in, intr-o nuanta calda de bej cu insertii maro. Prezenta fetitei sale de numai un an si sapte luni a impus reducerea la minimum a obiectelor decorative, care au fost inlocuite cu jucarii. Fiind decorat in stil eclectic, spatiul este suficient de versatil incat sa permita integrarea fara probleme a obiectelor noi.
Simona a tinut sa precizeze ca "intreaga familie a constribuit la construirea si amenajarea spatiului, astfel incat fiecare colt al casei are o semnificatie aparte pentru membrii sai. Cel mai important, spune ea, este ca spatiul sa raspunda exact nevoilor tale, insa trebuie sa-ti si placa. Ideal este sa combini utilul cu placutul, in asa fel incat sa te simti bine in casa ta, sa te reprezinte, sa fie adapatata la nevoile tale, la fierea ta, la stilul tau de viata, la felul in care traiesti. Eu, de exemplu, ma simt in pielea mea atunci cand iau masa si cand privesc peretele colorat in nuantele toamnei. Aproape ca simt mirosul frunzelor uscate si ma invaluie un sentiment de liniste si pace. La fel cand stau pe canapea si focul din semineu imprastie in incapere o lumina calda. Simt ca fiecare zona ma reprezinta."
Simona Rizea este o persoana pasionata de arta si de frumos, fara studii de specialitate. In viitor vrea sa-si dezvolte aceasta pasiune si intentioneaza sa urmeze un curs in domeniul designului interior. "Mi-ar placea sa stiu si teoria. Insa nu ma ghidez dupa principii. Totul vine din suflet. Fiecare casa ar trebui sa fie oglinda sufletului proprietarului sau."
Corina Dovinca pentru InCasa.ro