Cateva sfaturi privind amenajarea mansardei
In cele mai dese cazuri, mansarda poate fi considerata o incapere omisa, atunci cand vine vorba de amenajarea spatiului unei locuinte. De regula, uitata sau folosita pentru a depozita cutii cu lucruri vechi si suveniruri, mansarda poate reprezenta un potential spatiu locuibil atunci cand va reamenajati casa, mai ales in cazul in care nu sunteti pregatiti sa investiti intr-o locuinta noua.
Atunci cand va decideti sa amenajati o mansarda, treceti peste ideea preconceputa ca ea insemna doar podul casei, locul in care va tineti lucrurile vechi si spatiul preferat al soarecilor si priviti-o ca pe o incapere care se poate transforma intr-un spatiu primitor si elegant. Reganditi spatiul avand in vedere urmatoarele aspecte:
- tavanul. Dupa cum se stie, are o forma speciala (din cauza acoperisului in panta), care reduce din spatiu si incomodeaza. Daca stiti sa manipulati aceasta forma, ea se poate transforma intr-un avantaj. Astfel, e recomandat sa varuiti partea inclinata intr-o culoare calda (nuante de portocaliu si galben), alta decat cea a peretilor, obtinand ca efect o atmosfera primitoare, spatialitate si un aspect placut.
- ferestrele cu cat sunt mai mari, cu atat rezultatul va fi mai spectaculos. In cazul in care structura zidului nu permite ferestre de dimensiuni mari, se poate opta pentru alaturarea mai multor ferestre mici. Vor da impresia de spatiu, iar iluminatul natural nu va mai constitui o problema. Daca forma peretelui permite, puteti monta aici o fereastra clasica.
- mobilierul. Alegerea acestuia se va face in functie de forma si inaltimea peretilor. In general, pentru ca interiorul are o dinamica aparte, impusa de inclinatia acoperisului, este recomandat sa nu incarcati vizual spatiul cu obiecte decorative sau cu piese de mobilier masive si sa nu folositi o cromatica obositoare. De preferat este ca mobilierul sa fie executat la comanda, eventual in urma consultarii cu un specialist. Piesele trebuie sa fie joase, mai ales cele amplasate perimetral. In cazul unei mansarde mai putin spatioase, cu tavanul foarte inclinat in jos, evitati corpurile de mobilier suspendate.
Ca functiuni, mansarda poate juca rolul unei incaperi clasice: un dormitor rustic sau un birou modern, insa poate capata si functionalitati atipice: camera de odihna, spatiu de discutii, incapere dedicata unui hobby, atelier de lucru, sala de vizionari etc. Poate, de asemenea, in cazul in care spatiul este suficient de generos, sa adaposteasca un intreg apartament. In acest ultim caz puteti recompartimenta spatiul. De regula, insa, este recomandat sa nu recurgeti la aceasta solutie decat cand este absolut necesar, iar in acest caz separarile vizuale trebuie sa fie transparente, translucide sau mobile, pentru a putea permite trecerea luminii.
Corina Dovinca
InCasa.ro