Ispitele din camera copiilor

socotitoareGameboy-ul se aprinde, se aude un biiip din telefonul mobil, ecranul computerului palpaie, iar jucariile in culori tipatoare se vad in rafturi si pretutindeni. Toate aceste lucruri reprezinta un mare stres pentru psihicul copiilor. De aceea cu atat mai important este ca si locul und eisi scriu temele si unde invata sa fie unul in care cei mici sa-si gaseasca linistea si sa se poata concentra. Un loc in care sa se simta bine, in care sa se simta protejati si in care sa poata sa  dea frau liber imaginatiei.

Este indicat ca biroul sa fie o piesa de mobilier optima pentru varsta copilului, ergonomica si bine amplasata. Problemele de concentrare, incapacitatea de invatare, hiperactivitatea si fenomenele ce apar din cauza stresului au urmari complexe asupra sanatatii atat fizice cat si mentale. Una dintre cauze ar putea fi excesul de surse de informatie in camera copiilor. Prin urmare trebuie eliminate sau inchise toate "ispitele" acustice si optice. Cel mai mult sunt solicitati ochii dar si urechile. Zgomotul produs simultan de mai multi factori precum televizorul aprins, consola, muzica, telefon si discutia cu o alta persoana duce la un exces acustic obositor. Stimulii optici - ramele digitale, culorile tari sau efectele stralucitoare ale luminii - sunt la fel de periculosi in timp ca un foc de artificii. De aceea parintii trebuie sa aiba in vedere toate aceste lucruri si sa impuna din timp anumite lucruri fara a leza insa dorintele copilului. Astfel copilului i se pot impune anumite ore pentru invatat, fara ca telefonul mobil, televizorul sau gameboy-ul sa fie deschise sau fara a fi intrerupt de frati sau de surori. Aceste ore ar trebui trecute pe un fel de plan sau orar si asezate la vedere. Motivatia de a face ordine in camera este de asemenea un alt factor important pentru ca cel mic sa-si pastreze concentrarea, deoarece teancurile de caiete si de dosare de pe birou ii pot distrage atentia.

Amenajati o zona confortabila pentru studiu!

Mesele si scaunele ergonomice se "muleaza" pe fizicul copilului si "cresc" odata cu el. Scopul ergonomiei este acela de a crea conditii  optime care sa ne protejeze de eventualele probleme de sanatate ce apar din cauza mobilei neadecvate staturii sau greutatii noastre. Atunci cand sunt foarte concentrati copiii raman pentru mult timp in aceeasi pozitie amortind sau intepenind, iar atentia poate sa dispara numaidecat. Aceasta problema poate fi rezolvata prin mici pauze in care sa se miste, sau prin schimbarea pozitiei la birou: ei pot alege sa ia loc pe scaun sau sa stea in picioare. De aceea birourile ergonomice se pot transforma cat ai clipi dintr-un punct de lucru la care trebuie sa te asezi intr-unul la care trebuie sa ramai in picioare si totodata sa fie foarte confortabil.

Asa cum poate fi amenajata o "zona" de lucru a incaperii foarte practica si confortabila, la fel de bine se poate aranja si un loc in care cei mici se pot relaxa, pot dormi sau se pot destinde citind o carte sau rasfoind o revista. Au nevoie de acest loc pentru a-si "incarca" bateriile. Conform cercetarilor stiintifice astfel de locuri sunt mai importante pentru copil decat orice colectie de jucarii, deoarece acestea semnifica libertate si liniste. Aici nu trebuie sa se mai concetreze, aici au voie sa viseze, sa se adanceasca in ganduri sau sa se inghemuiasca in pernele pufoase.

Surse foto: 1, 2

InCasa.ro