Jaluzele si transperante
Dar preferintele nu se impaca mereu cu conditiile de la fata locului, astfel ca draperia somptuoasa de care vorbeam la inceput nu se potriveste, singura, in orice casa, mai ales nu in orice apartament. In aceste situatii intervin jaluzelele si/sau transperantele. Acestea indeplinesc mai multe functii: controleaza cantitatea de lumina care intra pe fereastra, aduc o textura diferita, ajuta la corectarea proportiilor din incapere si, poate cel mai important aspect, tin departe privirile curiosilor; in plus, ele pot da ferestrei un aspect de vitraliu. Cu putina fantezie si indemanare, combinatia draperie - jaluzele/transperante poate da o cu totul alta dimensiune sufrageriei dvs.
Transperantele
Avand borduri din materiale textile si linii fine, transperantele din fibre naturale sunt potrivite pentru combinatiile de acest gen. Ele se potrivesc perfect la orice tip de ferestre, unde se pot strange pentru un aspect mai unitar. Fiind realizate din stuf, bambus, ratan si alte materiale naturale, transperantele subliniaza trecerea dintre spatiul exterior si cel interior.
Transperantele se potrivesc oriunde in casa. In camerele in care se primesc vizitatorii, transparentele fara bordura sau dublura permit luminii sa treaca mai usor, pe cand celelalte ofera mai multa intimitate. De obicei asezate in spatele draperiilor, transperantele din fibre naturale arata la fel de bine si daca sunt lasate singure la fereastra.
Sfaturi:
- daca doriti un aspect somptuos in sufragerie, este recomandat sa combinati draperiile cu transparentele, altfel materialul textil va da un aer greoi interiorului;
- pentru mai multa intimitate in timpul zilei si pentru a crea o atmosfera linistita, puteti lasa in jos transerantele si pe timpul zilei; veti obtine acel aspect de vitraliu despre care vorbeam mai sus;
- intr-un interior amenajat in stil casual, dar elegant, este recomandat ca transparentelor sa le fie alaturate perdele din materiale simple.
Prin urmare, transperantele - sul revin la moda, pentru un plus de textura si interes.
Jaluzelele
Jaluzelele realizate din lemn scot in evidenta un spatiu de lucru flexibil, iar sectiunile largi care le compun le fac alegerea cea mai buna pentru ferestrele construite in perete.
Lamelele de lemn, care joaca rolul principal in retinerea luminii, pot constitui o adevarata panza de pictura, pentru ca pot fi finisate cu vopsea colorata aplicata simplu, intr-o singura culoare, sau in modele complexe. De exemplu, ele pot fi vopsite in nuanta pe care o au peretii, pentru a nu sparge suprafata de culoare in dreptul ferestrelor.
Jaluzelele fac minuni in camerele cu elemente arhitecturale problematice din puctul de vedere al amenajarii interiorului - este vorba, de exemplu, de ferestre amplasate in nise sau ferestre foarte inalte. Prin ''imblanzirea'' acestor elemente mai neobisnuite cu ajutorul lemnului, jaluzelele vor reusi ceea ce este dificil si pentru decoratorii profesionisti: crearea unui mediu cu proportii regulate, armonizate.
Optiunile sunt variate, in functie de preferinte. Lamelele de lemn late de 2,5 cm sunt cele mai uzuale, desi nu este singura dimensiune la care se fabrica; cele mai late ofera o priveliste mai larga, atunci cand sunt deschise. De asemenea, benzile si corzile folosite in constructia lor pot fi realizate din materialul dorit de clienti. Este preferat lemnul dur, pentru ca sunt mai durabile, iar daca sunt finisate cu vopsele simple sau speciale, vor oferi o imagine de invidiat din interiorul camerei dar si de afara.