Lacramioarele (Convallaria majalis)

LacramioareLacramioarele fac parte din familia Ruscaceae, genul Convallaria, fiind plante erbacee, perene, care prezinta in sol un rizom, din care se formeaza 2-3 frunze bazale. Tulpinile florale apar primavara, in lunile aprilie-mai, iar florile albe, mici, campanulate, in forma de clopot, sunt grupate intr-un racem. Fructele sunt bace, globuloase, de culoare rosie. Denumirea latina "convallaria" se traduce prin "vale inchisa intre munti", fiind legata de habitatul natual al acestei plante. Poate fi intalnita in padurile de foioase, in regiunile deluroase si de campie din Europa, nordul Asiei si America de nord.

 

Convallaria majalis este cunoscuta si sub denumirile de: margaritar, dumbravioara, clopotele sau iarba Sfantului Gheorghe si este foarte indragita datorita mirosului placut degajat de florile sale.

 

Inmultirea plantei se face atat prin seminte, cat si prin divizarea rizomilor, cea din urma metoda fiind cea mai usoara si, prin urmare, cea mai utilizata. Inmultirea prin seminte se foloseste, in special, pentru obtinerea de noi soiuri si se executa din luna aprilie si pana in iunie in ghivece sau ladite, intr-un pamant usor.

 

Datorita parfumului placut si frumusetii sale, lacramioara este intrebuintata la confectionarea buchetelor sau la decorarea apartamentelor, prin plantarea in ghivece de ceramica sau ca planta taiata in veze de dimensiuni mici.

 

In afara de functia decorativa, Convallaria majalis, este folosita in scopuri terapeutice. Preparatele (unguente, tincturi) obtinute din partea aeriana a plantei (frunze) au proprietati calmante, purgative, diuretice, cardiotonice, antispasmodice, sedative si emetice.

 

www.incasa.ro