Loboda se poate semana si toamna

Loboda rosieOriginara din Europa si Asia, loboda salbatica a fost folosita atat in bucatariile grecilor si romanilor, cat si a dacilor. Din specia salbatica, Atriplex ritens, s-a obtinut de-a lungul timpului prin selectie loboda de gradina, care se cultiva. Se cunosc astazi trei varietati ale lobodei de gradina:

 

Atriplex hortensis var. viridis - are frunzele de culoare verde

Atriplex hortensis var. suber - frunzele sunt colorate rosu-violaceu

Atriplex hortensis var. luteus - frunzele sunt usor galbui (mai putin intalnita)

 

Loboda este o planta anuala care se inmulteste prin semintele care apar in luna august. Datorita rezistentei la temperaturile reduse, se poate semana si toamna si primavara. Foarte putin pretentioasa, loboda este o planta perfect adaptata la conditiile de clima din tara noastra. Ea creste si la umbra si la soare, rezista la seceta si este rar atacata de daunatori. Dintre acestia, melcii de gradina produc cele mai multe pagube.   

 

Este o planta cu port inalt, in conditii propice ajunge la inaltimi de aproape 2 metri. Frunzele sunt mari, de forma triunghiulara si usor catifelate la atingere. Florile sunt mici, de culoare verde sau rosie, din care se dezvolta fructele. Fructele sunt adesea confundate cu semintele, in realitate semintele lobodei, de mici dimensiuni, se gasesc incapsulate in aceste fructe denumite achene. Semintele isi pastreaza proprietatile germinative o perioada scurta, de 1 sau 2 ani, de aceea nu pot fi folosite decat pentru initierea culturii din anul urmator.

 

Se recolteaza planta intreaga, prin smulgere, cand inca este tanara si frageda (lunile aprilie si mai, chiar iunie in primaverile reci). Frunzele se pot conserva peste iarna in borcane, asezate strat peste strat, peste care presara sare de bucatarie. Legata manunchiuri si presata in pungi, loboda se poate pastra si in congelator, mentinandu-si intacte atat gustul cat si proprietatile hranitoare. 

Dragos Serban

29.09.2006


 

Ciorba de loboda

Avem nevoie de:  500g loboda, 0,5 l bors, zeama de lamaie, o ceapa mica, piper, 4-5 catei de usturoi, leustean, un galbenus, un pahar de smantana sau iaurt,

Loboda se spala, fara sa se rupa frunzele, in 2-3 ape; se rup frunzele si varfurile fragede si se taie felii mai late care se vor pune intr-o oala cu apa clocotita, impreuna cu ceapa taiata marunt si se vor fierbe circa 30 minute. Se acreste cu bors, dupa gust. Se adauga sare si piper impreuna cu 1-2 linguri cu untdelemn. Se drege cu samantana, si la sfarsit se adauga usturoiul tocat si leustean.

Pentru alte retete delicioase de ciorbe click aici!


Atriplex hortensis
Foto:
Wikipedia

Atriplex hortensis