Mancare de carne cu ceapa
Ingrediente:
400 g carne
2-3 cepe
100 ml ulei de masline
100 ml suc de rosii
50 ml vin
1 foaie de dafin
un varf de lingurita de piper sau ienibahar
sare
Preparare:
Ceapa curatata si intreaga, se tine in apa rece, pentru a pierde din iuteala. Se taie in felii subtiri si se caleste 8-10 minute, in tot uleiul, impreuna cu 1/2 lingurita de sare, la foc mic, pina cind devine lucioasa. Se adauga, atunci, un virf de lingurita cu boia dulce sau pasta de ardei, se amesteca de 2 ori si apoi se pune carnea care se amesteca pe toate partile, pina cind coaguleaza la suprafata. Se stinge cu cca 100 ml apa si se lasa sa fiarba la foc mic pina cind se moaie bine. Cind carnea este fiarta bine, se adauga sucul de rosii, foaia de dafin si piperul, completind cu apa ca sa se formeze un sos subtire si se sareaza dupa gust. Sosul este gustos si nelegat cu faina. Facultativ, se poate pune in el o lingurita rasa de faina, frecata cu o lingurita de apa rece; se lasa sa fiarba 2-3 clocote, ca sa se lege putin. Se serveste cu piure de cartofi sau cu garnitura de orez.