Masa de Paste - modalitati de decorare
Masa de Paste trebuie sa fie luminoasa si aerisita, asa cum sugereaza insasi primavara. Aceasta nu inseamna ca trebuie neaparat sa eliminati din peisaj vechile piese (vesela, pahare, farfurii etc.), ci presupune o regandire a decorului astfel incat el sa dea impresia de caldura si veselie si sa creeze o atmosfera propice acestei sarbatori.
Ganditi aranjamentul pornind de la fata de masa si de la servetele: pentru un efect linistitor folositi nuante ton pe ton pentru aceste doua accesorii. Puteti, de asemenea, utiliza servetele si fete de masa tematice in nuante vii: verde, galben, rosu, portocaliu, cu imprimeuri reprezentand: oua de Paste, puisori, iepurasi etc. sau puteti opta pentru un singur accesoriu imprimat si celalalt unicolor. Important este sa evitati excesul de imprimeuri si culori pentru a nu creea senzatia de aglomeratie.
Ca in oricare alt ansamblu decorativ este foarte important sa creati un punct focal. Pentru aceasta plasati in centrul mesei (de preferat) un obiect ornamental care sa sugereze sarbatoarea Pastelui: un cosulet din rachita, decorat cu iepurasi si oua colorate, un aranjament floral, un bol din sticla decorativ, cu gura larga, umplut cu fructe proaspete, un sfesnic cu lumanari in forma de oua incondeiate etc. Retineti ca decoratiunile si vazele cu flori trebuie sa fie cat mai joase, astfel incat comesenii sa aiba o buna vizibilitate si sa poate discuta nestingheriti.
Este preferabil ca setul de farfurii si paharele sa aiba imprimeuri cu modele primavaratice si pascale, asortate cu fata de masa si cu servetelele, insa nu e absolut necesar. Puteti folosi farfurii obisnuite, cu conditia ca aceastea sa nu arate ieftin si sa nu fie ciobite.
Pentru a va impresiona invitatii puteti sa asezati in dreptul fiecaruia cate un dar simbolic: un ou din lemn pictat manual sau decorat in mod deosebit de catre dvs., saculeti din satin umpluti cu migdale, alune glazurate, fructe urcate, bomboane etc.
Folositi decoruri tematice pentru intreaga camera: puisori si pasarele din ceramica, oua incondeiate, iepurasi si lumanari de diferite forme si culori, vaze cu flori si ornamente, avand, insa, grija sa nu incarcati atmosfera si sa pastrati un aer dejajat si vesel. Folositi pe cat de mult posibil culoarea verde, specifica primaverii, utilizand intreaga paleta de nunate si tonuri si puneti-va imaginatia la incercare. Nu utilizati lumanari parfumate sau alte produse odorizante pentru a nu distruge savoarea bucatelor servite cu ocazia acestei sarbatori.
Paste fericit si inspirat !
Photo: corbis.com