Maslinul

maslin

masline

Denumire stiintifica: Olea europaea
Familie: Oleaceae
Inaltime: peste 12 m
Expunere: plin soare
Perioada de inflorire: mijlocul verii
Culoarea florilor: albe/aproape albe
Origine: Africa, Asia, zona mediteraneana

Descriere
Maslinul este admirat pentru foliajul gri-verde, care se imbina frumos cu toate celelalte culori din gradina. Trunchiurile fine si ramurile devin noduroase, incalcite cand pomul ajunge la maturitate. Florile albe sunt asezate in grupuri si apar vara, fiind urmate de fructe verzicare se innegresc si cad din copac toamna tarziu si iarna.

Aspect general - maslinul este un arbust fructifer la origine, dar este  "educat" in asa fel incat sa aiba aspectul unui copac cu trunchi masiv, mai ales odata ce devin maturi. Majoruiatea au coroane rotunde, intinse, dar exista si pomi inalti, cu coroane cilindrice; acestia in urma sunt cultivati mai ales in Europa. Maslinii neingrijiti cresc imperceptibil de incet. Ei sunt pomii care traiesc cel mai mult, din categoria pomilor fructiferi; se spune de unii maslini din Europa ca au 1000 de ani. Frunzele sunt mici, liniare, oarecum groase, cu margini tari si varfuri ascutite; la culoare sunt gri-argintii. Aranjamentul frunzelor este opus, ca la toate speciile familiei Oleaceae. Frunzele cad la fiecare 2 ani.

Florile - sunt mici, albe si apar cate 15-30 pe un racem, pe lemn de 1 an.

Fructul (maslina) - este o drupa; este lunguiata, cu suprafata fina, cerata. Maslinele verzi sunt in general cele care nu au ajuns la maturitate, devin galben-verzui toamna si rosii, purpurii sau negre la maturitate. Fiecare fruct are cate un sambure tare. Maslinele au nevoie de 6-8 luni pentru a se dezvolta complet, dar cele de masa se pot recolta mai devreme, imediat ce s-au intarit; maslinele din care se face uleiul sunt lasate in pom pana iarna devreme, cand continutul uleios a ajuns la 23-30%.

Maslinii produsi pe cale vegetativa infloresc in 2-3 ani, au recolte semnificative in 4 ani si ating punctul maxim de productie in 7-8 ani. Cei obtinuti din seminte cresc greu si pot trece pana la 10 ani pentru a ajunge la maturitate. Maslinii au tendinta de a face fructe multe, lucru care duce la atarnarea ramurilor, daca nu sunt taiati anual sau daca nu se reduce numarul de flori. Reducerea se poate face si cu substante chimice, dar aceasta operatie cere multa indemanare, variaza de la un soi la altul si nu are sanse de succes 100% din cauza schimbarilor atmosferice.

floare de maslin

masline inca necoapte

Ingrijire si cultivare
Maslinul creste greu, atingand in cele din urma 9 metri. El nu este cultivat numai pentru frumusetea sa, ci si pentru fructele din care se face bine-cunoscutul ulei de masline.

Maslinul trebuie plantat sau tinut intr-un loc scaldat in razele soarelui. Se dezvolta cel mai bine cand creste in pamant bogat, dar se adapteaza si la soluri alkaline sau pietroase, cu putine substante nutritive; conditia de baza este ca solul sa fie usor drenabil, pentru ca maslinul nu suporta ca radacinile sa fie continu in apa. Maslinul se simte ca acasa in zone calde si uscate, dar se adapteaza si in zonele de coasta. Pomul supravietuieste si face fructe chiar si daca este neglijat; cu toate acestea, cand il plantati e bine sa il aplicati si un fertilizator usor.

Maslinii sunt foarte bine adaptati la clima mediteraneana si nu tolereaza umiditatea crescuta, care le provoaca boli si afectiuni fiziologice. Fluctuatiile de umiditate si temperatura la 1-3 luni dupa ce au inceput sa se formeze fructele pot duce la pierderea acestora. O parte din suprafata fructului devine neagra si de obicei se desprinde de pe ramura; chiar si in zonele mediteraneene, aceste fluctuatii duc la pierderi de pana la 30% din productia de masline.

maslinul este un pom foarte longeviv

Pentru a rezista mai bine temperaturilor scazute din timpul iernii, maslinii trebuie aclimatizati, au nevoie de un "tratament" cu temperaturi scazuta. Durata tratamentului variaza in functie de soi; de exemplu, cei cultivati in California au nevoie de 100 de ore, pe cand cei din nordul Africii numai dupa cate va sute de ore. Unele texte se refera gresit la aceasta nevoie de adaptare, numind-o "vernalizare" (iernare), pentru ca florile se dezvolta atat in timpul acestei perioade, cat si dupa, opus fata de procesul de iernare, cand florile sunt produse numai inainte. Totusi, aparitia florilor are loc, in general, in noiembrie. Rezistenta maslinilor la frig se apropie de 5-15 grade Celsius la mijlocul iernii, cand sunt pe deplin acomodati cu aceste temperaturi, dar foliajul si fructele pot si afectate de inghet. Oricum, maslinii nu rezista la temperaturi mai mici de -10 grade Celsius, aceasta fiind o extrema adevarata numai la unele soiuri.

Cultivarea maslinului in ghivece. Maslinii cresc foarte bine in ghivece, ca arbusti de interior. Nu uitati sa asezati pe fundul ghiveciului cateva pietre sau bucati de teracota de la niste ghivece sparte, pentru a ajuta apa sa se scurga mai repede. Pentru pamant, va recomandam un amestec de buna calitate, bogat. Maslinii pot fi antrenati pe spaliere si sunt des folositi in arta topiara.

Metode de taiere la maslin
La maslini nu se aplica de obicei taieri reductive, dar daca recolta este prea mare, fructele vor fi destul de mici. Pentru a obtine masline cat mai mari, trebuie sa reduceti numarul fructelor din pom, operatie care trebuie facuta imediat ce au aparut fructele. Inalturati din ele pana raman cam 2-3 masline pe fiecare ramura mica.

Caderea fructelor este o problema, mai ales daca maslinul este crescut ca arbust ornamental.

Inmultirea
1. Butasi - usurinta cu care  maslinul se inmulteste pe cale vegetativa a fost si unul din motivele pentru care a atras atentia omului. Peste tot, aceasta metoda este cea mai des folosita. De exemplu, in Spania, se pun la inradacinat butasi destul de mari: maslinii se taie destul de mult, pe timpul iernii radacina se acopera bine cu o movila de pamant si frunzis, iar butasii se taie vara. La cele mai multe soiuri, butasii se taie de pe ramuri de 3-4 ani.

2. Lastari tineri - sunt pur si simplu puieti de maslin care cresc in mod natural in jurul pomului. Ei pot fi scosi din locul respectiv, cu tot cu radacina, si mutati oriunde in alta parte.

Boli si daunatori
Maslinii sunt pomi fructiferi rezistenti si nu sunt de obicei atacati de boli sau daunatori.

Info
- Maslinii sunt printre cei mai longevivi arbori din lume. Exista un specimen in Italia, la ruinele grecesti de la Agrigenro, despre care se stie ca are 500 de ani.