Mierea si sanatatea
Mierea, indulcitorul natural, este redescoperita sub forma unei noi surse de energie, care ofera si o combinatie unica de beneficii nutritionale. Zaharurile sunt o componenta fundamentala pentru energia corporala. Toti carbohidratii, fie sub forma de zaharuri simple, fie sub forma de carbohidrati complexi, sunt dizolvati si transformati in glucoza (zaharul din sange), care este apoi folosita de catre organism. Zaharurile din miere sunt in primul rand glucoza si fructoza, iar corpul le aboarbe mult mai rapid.
Numeroase studii recente arata ca acest amestec unic de zaharuri ajuta la prevenirea oboselii, imbunatateste performantele sportive si previne aparitia cariilor dentare. In plus, mierea contine multe minerale, vitamine, antioxidanti si aminoacizi. Vitamina B6, tiamina, riboflavina si acidul pantotenic sunt doar cateva dintre vitaminele care le contine acest aliment-minune, impreuna cu mineralele esentiale ca calciul, cuprul, fier, magneziul, manganul, fosforul, potasiul, sodiul si zincul. Diferiti aminoacizi au fost identificati in compozitia mierii, iar pinocembrina este un antioxidant ce se gaseste numai in miere.
Cand vine vorba de sanatate si calmarea durerilor de gat, toti cantaretii stiu ca o lingura de miere ajuta foarte mult. Nu trebuie sa cantati arii de opera pentru ca sa beneficiati de proprietatile calmante ale mierii - este de ajuns sa strigati la un concert sau pe stadion si corzile dumneavoastra vocale vor avea de suferit. Dupa ani si ani in care medicii nu au luat in considerare proprietatile cicatrizante ale mierii, astazi medicina o foloseste din ce in ce mai des. Mierea era folosita inca pe vremea vechilor egipteni pentru a trata o varietate de probleme medicale, de la rani si arsuri pana la zgarieturi si cangrene.
Astazi cercetatorii studiaza si chiar descopera puternicele proprietati antimicrobiene ale mierii. Mierea este indicata in alimentatia dietetica a copiilor, in tratamentul bronsitelor cronice (si in special a celor alergice), in tratamentul artrozelor reactive, pentru afectiunile cardiace, reumatismale si digestive, pentru afectiuni ale ficatului sau ale cailor respiratorii, pentru tratarea insomniilor si a senilitatii.
Pentru a beneficia de acesta sursa de energie naturala, integrati-o in dieta dumneavostra zilnica, impreuna cu alte fructe si legume. Folositi-o pe post de indulcitor pentru ceai sau amestecati o lingura in bolul de cereale cand luati micul dejun. Adaugati o lingurita de miere si bucati de fructe proaspete intr-un iaurt pentru o gustare plina de energie, sau amestecati o lingura de miere intr-un pahar de apa si beti-l inainte de inceperea unei activitati fizice.