Notiuni de baza pentru printarea fotografiilor digitale
Rezolutia
Rezolutia se refera la claritatea (sharp-ul) imaginii si este de obicei masurata in ''dots per inch'' - cate puncte se incadreaza intr-un patrat cu laturile de 1 inch (2,54 cm). Acelasi termen se refera si la claritatea imaginii pe care o afiseaza monitoarele sau pe care o reprosuc imprimantele. In functie de necesitati, documentele pot fi scanate la diferite rezolutii. Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat imaginea electronica va fi de calitate mai buna (deci, mai clara), dar si dimensiunea fisierului grafic va fi mai mare.
Revenind la fotografia digitala, primul lucru de care trebuie sa va asigurati este ca aveti pe computer imaginea la rezolutia completa. Daca, la final, imaginea va avea o rezolutie de numai 72 dpi, nu mai are rost nici macar sa incercati sa o imprimati; o astfel de rezolutie este buna pentru vizualizarea fotografiei pe display-ul monitorului. Daca doriti sa printati imaginile digitale, rezolutia acestora trebuie sa fie de 200-300 dpi (pentru formatul de 20x25 cm).
Pixel
Termenul este prescurtarea de la ''picture element'' si se refera la cea mai mica parte a unei imagini digitale. Fiecare astfel de imagine este alcatuita din mii sau milioane de astfel de pixeli. Pixelul este o unitate de baza, daca vreti, care sta la baza formarii oricarei imagini video sau digitale; este, de fapt, un punct de o anumita culoare si luminozitate. Cu cat o imagine are mai multi pixeli, cu atat rezolutia acesteia va fi mai mare. 1 megapixel inseamna 1 milion de pixeli.
JPEG
Reprezinta initialele pentru Joint Photographic Experts Group, un grup care a conceput acest format comprimat de imagine. Formatul este caracterizat prin pierderea calitatii imaginii, pentru ca sterge informatia pe care nu o considera necesara. Fisierele JPEG sunt si ele de mai multe feluri; unele sunt comprimate mai mult, altele mai putin. Formatul acesta este cel mai des folosit, insa cand vine vorba de printare, el devine mai putin interesant, tocmai din cauza pierderii informatiei.
Rezolutia si calitatea imprimarii
Cu cat numarul de megapixeli al camerei de fotograiat digitale este mai mare, cu atat imaginea va avea mai multe detalii, si, implicit, calitatea fotografiei va fi mai buna cand este printata sau marita.
1-2 megapixeli - camerele foto digitale care au aceasta rezolutie sunt potrivite numai pentru a realiza imagini care sa fie trimise in format electronic prin email, de exemplu, dar nu sunt deloc bune pentru cei care doresc sa isi imprime pe hartie fotografiile. Acum, majoritatea camerelor foto incorporate in telefoanele mobile sau cele din camerele video pentru computere au 1-2 megapixeli.
3-4 megapixeli - camerele digitale cu aceste rezolutii produc imagini bune, care pot fi printate pe un format de aproximativ 10x15 cm.
5-6 megapixeli - imaginile digitale realizate cu camere ce au o asemenea rezolutie pot fi imprimate pe formatul 20x25 cm.
7 megapixeli sau mai mult - camerele cu aceste rezolutii produc imagini care pot fi marite si imprimate pe un format de cel putin 25x35 cm.
De cati megapixeli avem nevoie pentru formatele cele mai obisnuite:
4 megapixeli - A5-A4
5 megapixeli - A4
6 megapixeli - A4-A3
8 megapixeli - A3
12 megapixeli - A3 si peste
Este chiar usor sa va dati seama imediat daca imaginea are calitatea necesara, numai vazand dimensiunea fisierului. O imagine de numai 100 kb sau mai putin are cu siguranta o rezolutie prea mica pentru a fi imprimata la o calitate buna. Dimensiunea de cel putin 400 kb este un indiciu bun ca rezolutia imaginii pe care o contine fisierul este potrivita pentru formatul 20x25 cm.
Hartia
Daca vrei ca imaginea sa iasa intr-adevar la standarde inalte calitative si mai ales daca vreti ca fotografiile sa dureze mai mult in timp, atunci va trebui sa cumparati hartie speciala pentru imprimarea fotografiilor digitale. In cele din urma, imaginile tiparite fac impresie buna si datorita hartiei pe care sunt tiparite.
Exista multe tipuri de hartie lucioasa sau mata care pot fi folosite in acest scop, si, in afara de calitatea lor, trebuie sa va ganditi si la tipul recomandat pentru imprimanta dvs. Exista hartie speciala pentru imprimantele cu jet de cerneala, care dureaza mult si nu sunt fabricate pe baza de acizi; ele nu sunt ieftine - in general aceasta hartie speciala costa mai mult -, asa ca trebuie sa va ganditi bine de ce aveti nevoie. Printati imaginea numai dupa ce sunteti siguri ca este incadrata bine, ca ati facut ultimele modificari si retusuri, etc.
La imprimantele obisnuite cu jet de cerneala si cele laser se pot imprima foarte bine documente ce contin text si/sau tabele/grafice, dar ele nu sunt intotdeauna potrivite pentru imprimarea fotografiilor digitale la o calitate superioara.
Pt cele mai obisnuite formate foto:
9x13 - 540x780 px
10x15 - 600x900 px
13x18 - 7801080 px
15x21 - 900x1260 px
20x30 - 1200x1800 px
30x45 - 1800x2700 px