Obtineti maximum de efect dintr-o baie mica

baie nouaInvestiti in bazine stralucitoare, oglinzi deosebite, robinete moderne si dulapuri sic

Majoritatea bailor unei locuinte (in special cele ale apartamentelor) sunt mici si, daca sunteti intr-adevar ghinionisti, acestea nu au nici macar o fereastra. Dar, conform spuselor designilor, exista numeroase metode ingenioase de a maximiza spatiul, pentru a obtine o baie care sa imbunatateasca cu 20% valoarea unei locuinte.

“Renuntati la cada”, sugereaza designerul Hugh Leslie. “Poate suna radical, insa unii oameni tind sa renunte la a face baie in cada, in dorinta de a beneficia de mai mult spatiu. Feriti-va, insa, de actuala moda a dusurilor circulare - montarea unui cerc intr-un patrat este o operatiune lipsita de sens in majoritatea locuintelor. ”

Exista dusuri care folosesc o singura bucata de sticla, in cazul in care apa se scurge direct prin podea, care pot inlocui cabinele independente, facand ca o baie mica sa para mult mai incapatoare. Dusurile Daryl (www.daryl-showers.co.uk) vin cu idei pentru toate spatiile, indiferent de forma si dimensiunile acestora.

“Baile mici necesita finisaje si culori indraznete. Majoritatea oamenilor cred contrariul si folosesc placi ceramice sau pereti albi, insa cea mai buna modalitate de a scapa de sentimentul de inghesuiala este aceea de a crea impact si interes”, adauga Hugh Leslie.  Daca va doriti neaparat pereti albi, alegeti vopsele sau placi rezistente, de calitate – si nu faceti niciodata compromisuri in ceea ce priveste calitatea manoperei. Denivelarile sau liniile reziduale de culoare vor strica aspectul unei bai, cu atat mai mult daca aceasta este de dimensiuni mici.

Daca aveti o fereastra sau un bun sistem de aerisire aveti in vedere folosirea tapetului, insa optati pentru un model deschis - ceva care sa va dea sentimentul ca priviti dincolo, cum sunt ramificatiile, decat un model mic si intens – este de parere designerul Nina Campbell. Spre deosebire de Leslie, Campbell crede ca in baile mici pot fi instalate si cazi: “numai sa nu le ziditi. Folositi, in schimb, cazi fara pereti, de sine statatoare, ceea ce inseamna ca puteti vedea toata podeaua, scapand astfel de sentimentul ca sunteti inghesuit.” Schimbarea poate fi incredibila, mai ales daca folositi insertii decorative in interiorul placilor de faianta.

Pentru baile lungi si stramte, designerii va sugereaza sa aduceti peretele mai scurt din fundal inspre interior, prin montarea unor rafturi. Facand acest lucru in orice camera lunga, ea va parea mai larga si veti obtine atat un efect vizual, cat si spatii de depozitare intr-un mod eficient.

Baile necesita foarte multe spatii de stocare ascunse, pentru diverse potiuni, creme sau produse cosmetice, esentiale pentru viata moderna, precum si pentru depozitarea obiectelor de zi cu zi, spune Amii Yokouchi, un designer de interior de la Interiors Brahm. Ea sugereaza inlocuirea chiuvetelor traditionale cu lavoare prinse in masute de toalete, prevazute cu spatiu de stocare in partea de jos. Dulapurile de perete pot fi incastrate si prevazute cu usi din oglinzi.

Obiectele sanitare compacte sunt ideale pentru baile mici, dar daca locuinta dvs este decorata in stil traditional, un rezervor suspendat, de moda veche, va functiona perfect. Mai mult, spatiul aflat de-a lungul peretelui, intre toaleta si bazin il puteti folosi pentru a crea aproximativ 20 cm de dulap. Acesta este un spatiu de stocare incredibil de util, mai degraba decat un dulap de baie obisnuit.

Efectele vizuale care fac spatiul sa para mai mare includ oglinzile fara rame, perete in perete. Aceastea ajuta la dublarea spatiului, in timp ce lumina va fi imprastiata de jur imprejur. De asemenea, oglinzile antice atarnate impreuna ca intr-un colaj pot avea un efect similar.

Combinatia alb-negru merge foarte bine in baile mici. Designerul Lesley Taylor este de parere ca in astfel de spatii este indicat sa folositi suprafetele lucioase: mozaic de sticla, de exemplu, care ajuta la imprastierea luminii in jurul camerei si crearea unui sentiment de deschidere. Nu va temeti sa folositi placile mari. Foarte mult timp s-a crezut ca in baile mici acestea nu-si au locul, insa, in realitate, placile mari necesita mai putina chituire; prin urmare liniile sunt mai putin intrerupte, iar efectul este de largire a spatiului.

In privinta placilor ceramice aveti in verede folosirea aceluiasi tip atat pentru pereti cat si pentru podea, ceea ce va face ca suprafata sa para mai mare.

Iluminatul joaca si el un rol esential in crearea unui efect vizual. Camerele sau colturile intunecate fac spatiul sa para mai mic. Folosirea spoturilor cu reostat reprezinta o modalitate simpla si ieftina de a adauga lumina intr-o incapere si, implicit, iluzia unui spatiul mai mare. Aveti in vedere si luminile de perete, de o parte si de alta a oglinzii. Daca nu exista spatiu suficient pentru a face acest lucru, achizitionati o oglinda iluminata. O alta idee este aceea de a folosi doua lampi suspendate de o parte si de alta a chiuvetei sau lavoarului. Accentuati orice nisa cu lumini acolo unde este posibil si adaugati putina lumina si la nivelul podelei.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro