Organizarea: secretul linistii tale

Majoritatea dintre noi se confrunta cu o problema majora cand este vine vorba despre propria casa: lipsa de organizare. De obicei aceasta hiba este prezenta in mai multe aspecte ale existentei noastre casnice, dar ne vom concentra acum numai pe efectul pe care dezorganizarea il are asupra amenajarii interioarelor. Cand casa ta iti ofera o imagine haotica ai senzatia ca intreaga viata iti scapa de sub control.

 

Mai intai de toate trebuie sa pui la punct un sistem de organizare si sa-ti formezi o obisnuinta din a-l respecta. Cea mai mare problema a organizarii vine din neglijarea unei indatoriri zilnice, pe sistemul "E si maine o zi!".

 

Poti avea sute de cutii dragute sau de lazi in care ti-ai putea depozita lucrurile, daca nu le folosesti periodic, lucrurile tale se vor afla in permanenta in dezordine. Poarta o dicutie cu toti membrii familiei, monitorizeaza-ti activitatile si stabiliti impreuna ceea ce trebuie facut pentru a avea o viata ordonata. Poti acorda curateniei 15 minute in fiecare seara din propriul timp? Poti determina pe toti cei din casa sa-si insuseasca cate o sarcina? Daca raspunsul este afirmativ, atunci lucrurile po  ti fi rezolvate cu usurinta.

 

Dupa ce ti-ai stabilit un sistem de organizare, gaseste acele instrumente de depozitare care-ti plac. Cosurile din rachita sunt extrem de populare si se potrivesc aproape cu orice, fiind prezente intr-o mare varietate de culori. Utilizeaza etichete mici pentru fiecare cos in parte pentru a stii care este continutul fiecaruia. O alta idee este aceea de a folosi borcane in care sa-ti depozitezi lucrurile mici/maruntisurile (nasturi, monede).

 

Problema hartiilor care se strang in pemanenta pe birou: facturi, scrisori, invitatii etc. poate fi si ea rezolvata. Fa rost de un biblioraft sau de o tava in care sa strangi toate aceste "hartoage", apoi organizeaza-le pe domenii, prinde-le in agrave si depoziteaza-le pe toate la un loc. Cand vor veni altele, nu-ti ramane decat sa le prinzi alaturi de cele al caror domeniu le apartin.

 

De fiecare data cand mergi la cumparaturi asigura-te ca tot ce ai achizitionat ajunge la locul potrivit: in frigider, in dulapuri, pe rafturile din baie etc. Nu lasa vasele murdare sa se stranga in chiuveta. Daca ai copii da-le cate o sarcina pe saptamana: astfel ii vei invata sa aiba o viata ordonata si ii vei obisnui cu responsabilitatile.

 

Se spune ca dezordinea este un semn al imaginatiei, ca haosul este generator de idei...E posibil sa fie adevarat, dar cu o singura conditie: sa nu persiste. In timp ce lucrezi te poti inconjura de lucruri neglinjet imprastiate, odata ce ai terminat treaba, restabileste ordinea. In caz contrar te vei afunda intr-o mare de nimicuri, din care cu greu vei mai putea iesi.

 

www.incasa.ro

16.04.2008