Functiile de baza ale locuintei
Locuinta reprezinta spatiul interior familial, cadrul vietii cotidiene, intime a omului, constructia destinata locuirii unei familii. Prin structura si alcatuirile sale, prin organizarea spatiului in raport cu mediul ambiant si prin modul de echipare, aceasta trebuie sa satisfaca complet si multilateral numeroasele necesitati ale tuturor membrilor sai: de la cele elementare, fiziologice si pana la cele spirituale. Astfel ca, tuturor acestor necesitati trebuie sa le corespunda cate o functie a locuintei. Conditionarea reciproca a functiilor, gradarea lor dupa importanta si dupa specificul necesitatilor, distributia in spatiu si eliminarea deranjurilor reciproce determina gradul de confort al locuintei.
Principalele functii ale unei locuinte sunt urmatoarele:
Dormitul intr-un spatiu propriu fiecarui membru, care sa asigure o ambianta linistita si un maximum de confort.
Odihna si destinderea intr-un spatiu rezervat acestor functii, intr-o atmosfera intima, in care familia sa se poata aduna, sa poarte conversatii, sa citeasca, sa bea cafea sau ceai sau sa se uite la televizor.
Primirea - spatiul dedicat primirii trebuie sa fie cald, dotat cu canapele si fotolii comode, grupate in jurul unei masute, intr-un colt care poate fi comun cu cel al odihnei si destinderii.
Studiul - reclama un colt si mai linistit. De la caz la caz si in functie de spatiul disponibil, se amenajeaza pentru fiecare membru al familiei, in raport cu necesitatile de studiu ale acestora.
Luarea mesei - amenajarea unui spatiu rezervat luarii mesei trebuie sa tina cont, in primul rand, de cele mai comode posibilitati de servire si de orele de serviciu si de ocupatiile fiecarui membru al familiei, astfel incat sa includa posibilitatea desfasurarii acestei activitati atat separat, cat si impreuna.
Pregatirea mancarii - comporta o munca mai dificila si activitati mai complexe, astfel ca spatiul trebuie sa fie atent organizat si dotat cu toate echipamentele necesare.
Depozitarea - obiectele stranse de-a lungul timpului pot deveni incomode, la un moment dat, fapt pentru care acestea necesita spatii de depozitare: dulapuri normale sau inzidite, comode de diferite tipuri sau chiar incaperi special concepute pentru a servi acestei functiuni.
Jocul si educatia copiilor - in interiorul locuintei acestea trebuie sa fie amplasate in locuri insorite, retrase din fluxul circulatiei si totodata usor de supravegheat.
Ingrijirea si igiena corpului
Activitatile gospodaresti - aceasta functiune este asigurata de echipamentele elecrocasnice gen: masini de spalat, aspiratoare, masini/mese de calcat, carora trebuie sa li se asigure un spatiu separat sau chiar o incapere distincta.
Circulatia - fiecare camera trebuie sa fie prevazute cu spatii pentru circulatie. Legatura dintre diverse incaperi si activitati trebuie sa se faca cu usurinta, astfel incat niciuna dintre functiunile locuintei sa nu fie ingreunata de celelalte.
Fiecare dintre camerele unei locuinte se concentreaza pe una sau mai multe functii, un rol important in asigurarea acestora jucandu-l obiectele de mobilier, prin a caror grupare sunt delimitate clar spatiile rezervate diferitelor categorii de functiuni.
Corina Dovinca
InCasa.ro