Patru retete romanesti
GALUSTE DE VARZA
500 g varza, 2 linguri de brinza rasa, 2 linguri de gris, 2 oua, sare, piper, 1 lingura de pesmet, 1 lingura de unt.
Se fierbe varza in apa cu sare, se scurge si se trece prin masina de tocat. Se adauga brinza rasa, grisul, ouale, sarea, piperul. Se amesteca bine. Se pune la fiert intr-o cratita apa cu putina sare si cind da in clocot se ia cu o lingurita din compozitie si se da drumul galustelor in apa. Se lasa sa fiarba la foe mic circa 20 de minute. Se scurg din apa, se aseaza pe farfurie, se toarna o lingura de unt, se presara pesmet putin rumenit si se servesc cu sos de rosii.
PlRJOALE DE VARZA
500 g varza, 1 felie de paine, 2 oua, verdeata tocata, sare, piper, 1 lingura de faina, 2 linguri de untura.
Se fierbe varza, se scurge bine de apa, se trece prin masina de tocat ori se toaca marunt cu cutitul, impreuna cu o felie de paine muiata si stoarsa. Se adauga sare, piper, oua si putina verdeata tocata. Se fac parjoale care se dau prin faina, si se rumenesc in ulei sau untura. Se servesc cu cartofi si salata verde.
CHIFTELE DE VARZA
500 g varza, 2 linguri de unt, 2 oua, 2 linguri de smantana, 2 linguri de faina (sau pesmet), sare, piper.
Se taie in patru o varza mijlocie si se fierbe 10 minute. Se scurge bine de apa, se toaca marunt si se inabusa cu o lingura de unt. Cind a tras tot untul, se da la o parte sa se racoreasca putin. Se freaca bine cu ouale, smantana si faina sau pesmetul, cu sare si piper. Se ia cu lingura din compozitie si se da drumul intr-o cratita cu apa clocotita. Se fierb si se servesc cu unt topit, sau cu smantana. Se pot praji chiftelele in untura si se servesc fierbinti, cu sos de rosii.
VARZA LA CUPTOR
1 kg varza, 1 lingura de faina, 3 linguri de untura sau unt, 2 linguri de brinza rasa, 1 ceasca de smantana, 1 lingura de pesmet.
Se curata o varza frumoasa de frunzele verzi. Se taie in doua, apoi fiecare jumatate in felii groase cat degetul. Se pun in apa clocotita cu putina sare sa fiarba 10 minute. Se scot feliile pe o sita, sa se scurga bine de apa. Se dau prin faina si se prajesc in unt sau untura. Nu trebuie rumenite, ci se tin numai pana incep sa se ingalbeneasca. Se unge bine o forma, cu unt, se aseaza feliile de varza, iar printre ele se pune brinza rasa. Se toarna deasupra smantana in care am pus un praf de faina si unul de sare, si se presara brinza rasa, amestecata cu pesmet. Se da la cuptor, la foc potrivit se tine pina se rumeneste frumos deasupra.