Pe scurt, despre andive

Andive;eAndivele sunt apreciate  de foarte multa vreme.

 

In Anglia sunt  cultivate de aproximativ 300 de ani.

 

 

 

 

 

In secolul 19 belgienii le-au obtinut prin fortarea radacinilor, raspandindu-se apoi in restul Europei,

 

 Exista 2 varietati distincte, ambele cu frunze in rozeta:


- andive crete,

- andive cu frunze aproape intregi, ondulate, rulate si usor dintate pe margine.



Acestea din urma sunt mai mult folosite in alimentatie.

 

Radacina pivotanta, tuberizata, are culoarea bruna la exterior si alb galbuie la interior. Frunzele sunt petiolate, lanceolat alungite, iar tija florifera apare in anul al doilea. Florile albastre sunt grupate in capitule. Fructele mici, costate, au perisori la extremitatea superioara. Semintele obtinute din plantele sanatoase, alese special in acest scop, pastrate peste iarna, isi mentin puterea de germinatie 3-4 ani.



Se seamana in februarie sub sticla, se replica si se pun in locul ales, primavara in aprilie. Au nevoie de caldura, 15-20 grade Celsius si umiditate inainte si dupa rasarire.

 

Se dezvolta bine in sol afanat, permeabil si cu pH neutru spre acid. Nu se aplica ingrasaminte in anul de cultura.