Perdelele
|
|
|
O lumina prea puternica reduce intimitatea si confortul locuintei noastre - de aici rezulta necesitatea montarii unor perdele care sa atenueze si sa disperseze razele de lumina.
Imbracarea ferestrelor cu ajutorul perdelelor si draperiilor are un rol triplu:
- intregeste imaginea decorativa a ferestrelor;
- atenueaza lumina zilei;
- impiedica vederea dinspre exterior catre interior.
O incapere fara perdele pare neterminata, rece si distanta, chiar daca amenajarea ei este completa. Intr-adevar, cand intri intr-un apartament, prima privire ti se indreapta spre fereastra si rezolvarea "imbracamintei" acesteia ofera prima impresie asupra interiorului pe care-l vizitezi.
Perdelele folosite in mod curent sunt gen voal, confectionate din tesaturi fine, din materiale sintetice, care prezinta multe avantaje: sunt usor de intretinut, transparente, nesifonabile si foarte rezistente. Se gasesc in diverse variante: cu ochiuri dese sau mari, simple, cu desene geometrice sau florale "in aceleasi tonuri", cu reliefuri, albe sau in culori pastel. Voalul se fixeaza la 5 cm de perete iar draperiile la 5 cm de voal, daca suportul este aparent, si la 8 cm daca suportul este ascuns.
|
|
|
Pentru a obtine cute suficiente trebuie sa avem grija ca latimea materialului pe care il cumparam sa fie cel putin de doua ori si jumatate mai mare decat latimea ferestrei. In cazul perdelelor din voal se socoteste de pana la trei ori latimea, pentru a obtine falduri bogate. Lateral, perdeaua va depasi cu minimum 20-25 cm marginea ferestrei.
Se prevede un plus de material necesar pentru tivul din partea de jos a perdelei de circa 15 cm si de 5 cm pentru cel din partea de sus. Aceasta din urma se dubleaza cu o fasie din material mai rezistent pentru prinderea inelelor.