Pernele
|
|
Pernele sunt mult folosite in apartamentele moderne si au un rol important atat decorativ, cat si utilitar.
De preferinta de forma patrata, dar si rotunde sau dreptunghiulare, pernele se aseaza pe paturi, canapele, fotolii, banchete si adesea chiar pe jos. In general se confectioneaza din tesaturi dintr-o singura culoare, fiind mai usor de asortat.
Deoarece unele materiale precum: taftaua, satenul, imitatia de blana, catifeaua prezinta un anumit sens al texturii, trebuie sa se acorde mare atentie la croiala si la inadiri, fiind obligatorie pastrarea sensului texturii. Pernele pot fi umplute cu burete spongios, cu latex, si, din ce in ce mai rar cu lana, care este scumpa si greu de lucrat, dar... buna.
Imbracamintea exterioara se confectioneaza din panza deasa, care este suportul pentru umplutura deasa si pentru umplutura aleasa si peste care se pune fata propriu-zisa, care trebuie sa fie detasabila spre a fi schimbata la nevoie (uzura, moda).
Metrajul necesar pentru o perna variaza de la caz la caz. Pentru o perna obisnuita este necesar 52 - 55 cm, pentru ca dupa tragerea la masina si executarea deschizaturii, perna sa ramana de 50x50 cm. Cusaturile la masina sunt simple, intoarse si disimulate de un paspoal sau siret, de aproximativ 3 mm diametru. Fata se taie dupa un tipar de forma patrata cu laturile usor rotunjite, pentru ca prin umplere, sa nu apara scobituri. Pe o latura se lasa o eschidere de circa 20 cm pentru introducerea materialului de umplutura.