Placi ceramice in stil clasic

placi ceramiceStilul clasic este, astazi, unul mai degraba eclectic, care preia, simplifica si grupeaza elemente ale unor curente culturale si arhitectonice consacrate. Insa, indiferent de maniera de abordare a acestui stil, fie ca ea se doreste a fi una explicita sau numai una sugerata, finisajele trebuie sa se incadreze in liniile dorite, iar placile ceramice trebuie sa se armonizeze cu intregul. De la simplitatea si eleganta Art Deco si pana la bogatia ornamentala si motivele stilului antic grec sau roman, totul se poate materializa in placi ceramice deosebite, adaptate stilului dorit. Important este sa respectati caracteristicile decorului ales pana in cele mai mici detalii - clasicul fiind caracterizat prin echilibrul formelor, asocierile simetrice si ponderatia in folosirea culorilor. Acest stil sugereaza senzatia de familiar si comoditate, de echilibru si curatenie. Placile ceramice corespunzatoare au culori retinute, pastelate si pot fi combinate in formate diferite. O alta caracteristica a clasicului in ceea ce priveste pardoselile este aceea ca sunt folosite piese decorative complementare, care se prezinta ca elemente de contrast cu placa, avand in componenta materiale precum metalul, sticla sau piatra naturala.

 

Potrivite caselor cu arhitectura veche sau pentru cladirile ce urmeaza a fi renovate, placile ceramice clasice au, in general, un aspect mormorat si o coloristica neutra. Acestea se preteaza interioarelor aerisite, cum sunt dormitoarele, pentru ca motivele imprimate dau pardoselilor consistenta vizuala si le fac remarcate in ansamblul amenajarilor. In cazul in care optati pentru astfel de placi este recomandat ca finisajul peretilor sa fie executat intr-o singura culoare, fara ornamentatii suplimentare, pentru a evita aspectul aglomerat. Acordati o atentie deosebita aliniamentului si corespondentei modelului dintre placi, altfel riscati neregularitatea optica la nivelul pardoselii. 

 

Nuantele discrete, neutre, cu modele subtile sunt specifice stilului clasic. Pentru ca aspectul marmorat sa para cat mai natural trebuie ca rosturile dintre placi sa fie cat mai putin evidente. O astfel de pardoseala confera spatiului un aspect elegant. In incaperile cu obiecte decorative si de mobilier clasice,  care sunt voluminoase, masive, finisajele trebuie sa fie aerisite si luminoase, pentru a nu diminua din amploare. Astfel ca este recomadat sa folositi placile ceramice deschise la culoare, cu decoruri subtile, in relief, care sa personalizeze pardoselile.

 

Stilul clasic poate fi evidentiat si prin folosirea decorurilor - ornamente specifice, care sa vina in contrast cu finisajele simple ale peretilor si pardoselilor. De exemplu, placile pentru suprafete intinse pot imita aspectul pietrei naturale, iar decorurile pot reprezenta modele in relief, mai accentuate din punct de vedere coloristic.

 

Pentru a conferi o nota luxoasa incaperii folositi placile lucioase, care imita diverse tipuri de piatra naturala. De preferat este sa achizitionati placi care, odata montate, sa confere iluzia optica de generozitate. Fondul unitar, deschis si luminos, ajuta la evidentierea obiectelor si mobilierului pretios, specifice stilului clasic.

 

Corina Dovinca

Incasa.ro