Plante de interior. Ingrijire.

sanseveria

 

Cu siguranta ca multi dintre noi iubim florile, chiar si pe cele obisnuite, dar ne temem ca ingrijirea lor ar fi prea complicata si ne-ar ocupa prea mult timp. De fapt, pentru majoritatea speciilor de plante potrivite pentru apartament nu este nevoie decat de putina grija, apa, lumina naturala, eventual ingrasaminte speciale.

 

UDAREA PLANTELOR - cel mai simplu e sa udati florile din apartament cu o banala stropitoare din plastica, dar incercati sa gasiti una cu un gat ingust. Cum prea multa apa ar ucide plantele, cel mai simplu este sa testati dupa stropire cat de ud este pamantul. Cel mai simplu test este sa bagati degetul in pamantul din ghiveci, si daca este umed, floarea are suficienta apa. Altfel, este momentul sa o udati. Atunci cand udati planta, daca nu este o specie pretentioasa, udati-o cu stropitoarea pana cand apa incepe sa curga prin gaurile de scurgere ale ghiveciului. Un aspect foarte important, obligatoriu pentru speciile mai delicate, este ca apa folosita pentru udat sa fie la temperatura camerei.

 

 

INGRASAMINTE - daca doriti sa aveti mai mult grija de plante, va temeti ca acestea s-ar putea usca sau credeti ca floarea preferata a inceput sa se usuce, este bine sa adaugati ingrasaminte pamantului din ghiveci. In special in primele luni dupa punerea florii intr-un nou ghiveci este bine sa adaugati ingrasaminte potrivite, pentru a imbunatati calitatea solului si a ajuta planta sa se dezvolte. Fiecare specie are nevoie de un anumit tip de ingrasamant. Unele flori au nevoie de suplimente bogate in potasiu, altele de sodiu, altele de compost special. Perioada potrivita pentru "hranirea" plantelor este de la inceputul primaverii pana la sfarsitul verii.

 

LUMINA - si nevoia de lumina naturala variaza de o planta la alta. De exemplu, aspidistra sau sabiuta, (sanseveria) au nevoie de umbra si este cel mai bine sa le asezati la distanta de fereastra, pentru a obtine o luminozitate constant difuza.

 

Dracaena, numita si micul palmier de casa pentru infatisarea sa specifica, trebuie asezata la oarecare distanta de fereastra, pentru a nu fi direct in bataia soarelui, primind in acelasi timp suficienta lumina.

 

Ficusul se simte cel mai bine intr-un loc luminos, dar nu direct in bataia soarelui, in timp ce sporul casei si violeta africana au nevoie de mai mult soare, putand fi asezate langa ferestrele care dau spre est, avand grija sa fie mutate in timpul verii, cand caldura este prea puternica.

 

Exista insa si plante ca floarea de hartie (Bougainvillea) ori trandafirul chinezesc, care se dezvolta cel mai bine daca sunt expuse tot timpul la soare.

 

 

TEMPERATURA - temperatura ideala variaza in functie de specie, dar in medie temperatura potrivita variaza intre 15 - 20 C. Plantele de interior tolereaza relativ usor cresteri sau scaderi mici ale acestor valori, dar nu fluctuatii prea mari, care le pot usca foarte repede. Evitati sa asezati de exemplu ghivecele in apropierea surselor de caldura. O exceptie aparte o reprezinta cactusii, in general usor adaptabili la variatii de temperatura, dar care nu vor suporta totusi excesele.

 

 

UMIDITATE- la fel ca si temperatura, si nivelul de umiditate ideal variaza de la o specie la alta. Marea problema pentru plantele de interior este aerul uscat din locuinte, datorat in special sistemului centralizat de incalzire. Pentru a compensa aerul uscat, exista cateva trucuri. In primul rand, ghivecele pot fi puse pe tavi metalice, care contin un amestec de pietris si nisip, pentru a pastra umiditatea si a permitea aerului umed sa urce spre plante. O a doua metoda este de a pune ghiveciul intr-unul mai mare, inconjurandu-l in interior cu un strat de pietre sau compost. O alta solutie, care este interesanta si din punct de vedere estetic, este de a grupa mai multe plante intr-un singur loc, acestea reusind in scurt timp sa isi creeze propriu micro-climat. O solutie de rezerva si foarte simpla este sa stropiti o data sau de doua ori frunzele si tulpinile florilor cu putina apa, in functie de cat de uscat este aerul.

 

 

MUTAREA - veti constata ca plantele de interior, pe masura ce cresc, se vor "simti" firesc mai bine in ghivece mai mari, asa ca este bine sa le mutati periodic.  Altfel vor creste mai greu si chiar se vor usca. Exista insa si exceptii, plante cu radacini prea mici sau prea delicate pentru a fi mutate mereu, precum begoniile sau violete africane. Mutarea se face ideal primavara, fara sa uitati sa folositi acelasi tip de pamant care s-a dovedit potrivit pentru floarea respectiva. Adaugati si compost special, daca este cazul, si nu uitati niciodata ca florile de orice fel au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta.

 

Respectand aceste sfaturi simple, veti avea in scurt timp o mini-gradina in propria locuinta, limitata doar de spatiul disponibil si de propria imaginatie.

 

gradinamea.ro

August 2007