Plante medicinale, musetelul
Musetelul, Matricaria chamomilla, face parte din familia Compositae. Planta s ecultiva pentru inflorescentele sale, cunoscute in frmacie sub denumire Flores chmomille.
Este o planta ierboasa, anuala, cu radacina pivotanta, subtire, cu numeroase ramificatii dezvoltate superficial. Frunzele sunt dispuse altern de la subsoara lor dezvoltandu-se ramuri terminate printr-un capitul. Florile sunt grupate in capitule cu diametrul de 1,5 - 2 cm. Florile marginale sunt de culoare alba, iar cele interne sunt galbene aurii. Planta infloreste din iulie pana in august. Fructul este o achena putin arcuita, lunga de 1-2 mm. O planta poate sa produca aproximativ 45.000 fructe.
Intreaga planta de musetel emana o aroma placuta, caracteristica, datorita uleiului volatil pe care il contine. Originea musetelului este in sudul si sud-estul Europei, inclusiv in Romania, unde poate fi intalnit in flora spontana. Musetelul este putin pretentios fata de temperatura. Semintele lui germineaza la 6 grade celsius, in timpul iernii plantele putand suporta geruri de pana la - 30 grade celsius. Este pretentioas ins afata de umiditate, primavara secetoasa fiind daunatoare plantei. Fata de soluri, nu are cerinte, el putand fi intalnit chiar si pe saraturi. Recoltatul florilor se face in mai mlte etape, deoarece durata de inflorire este lunga. Momentul cel mai potrivit este atunci cand majoritatea inflorescentelor au au petalele florilor dispuse orizontal. Inbflorescentele abia deschise nu se recolteaza deoarece au un continut redus de ulei esential si nu se usuca bine.
Recoltarea se face numai pe timp frumos, uscat. Inflorescentele se rup de pe plante cu o codita de cel mult 2 cm, fie manual fie cu ajutorul unor piepteni. Acestea se pun imediat la uscat, operatiune ce dureaza o spatamana, intr-un spatiu bine aerisit si uscat.