Podelele de lemn in bucatarie
Mai mult decat alta suprafata din locuinta, podeaua bucatariei sufera cele mai multe ''agresiuni'' - lichide sau alte produse varsate sau scapate pe jos in jurul mesei, chiuvetei sau aragazului, urme lasate de animalele de companie dar si de copii nazdravani... si lista ar putea continua. Acestea sunt motivele pentru care o camera in care traficul este intens are nevoie de o podea care sa poata suporta uzura. Prin urmare, se ridica urmatoarea intrebare: are ce sa caute o podea de lemn in bucatarie? Raspunsul este DA, pentru ca ea se va curata si intretine la fel ca si celelalte.
Finisarile
Majoritatea finisajelor disponibile astazi pentru pardoselile din lemn sunt potrivite pentru bucatarie. Finisajele pe baza de apa sunt de cele mai multe ori cele mai potrivite deoarece pastreaza culoarea lemnului si pot fi reconditionate sau revopsite cu usurinta. Cel mai puternic finisaj pe baza de apa este aplicat chiar in procesul de prelucrare a lemnului - este vorba de o substanta pe baza de acril care penetreaza fibra lemnoasa in loc sa o acopere numai. Pardoselile finisate cu acril sunt mai costisitoare, dar sunt mai durabile si nu necesita ingrijiri deosebite. Finisarile pe baza de uleiuri capata in timp o culoare asemanatoare cu cea a chihlimbarului, ceea ce face ca retusurile ulterioare sa fie mai greu de aplicat; asadar, acestea nu sunt o alegere buna pentru pardoselile de lemn din bucatarie.
Lustrul - finisarile au diferite grade de lustru, de la o stralucire discreta pana la una foarte puternica. Cel mai bine este sa alegeti o varianta de mijloc, pentru ca astfel sunt ascunse mai bine praful si firimiturile de mancare.
Tipurile de lemn
Esentele dure, cum sunt lemnul de stejar, artar sau cires sunt cele mai durabile. Esentele moi, precum lemnul de pin, se vor deforma daca sunt tratate cu o substanta care patrunde in fibre. Pentru o bucatarie rustica, este recomandata o dusumea din lemn de pin netratat, sau cu interventii minime. Cand comparati tipurile de lemn, ganditi-va si la granulatia acestora. Stejarul, de exemplu, are o granulatie pronuntata care poate ascunde pe moment praful si eventualele deformari mai bine decat celelalte esente cu granulatie mai discreta.
Mai multe sfaturi:
Marginile - alegeti fasii de lemn cu marginile nerotunjite. Daca lemnul este imbinat bine, fara sa ramana locuri libere intre placile sau scandurile de lemn, atunci praful si alte depuneri nu vor mai fi o problema atat de mare.
Intretinerea - in general, stergeti imediat lichidul sau alt tip de substante care cad pe podeaua de lemn, pentru a nu se produce pete. In ceea ce priveste curatarea, urmati recomandarile scrise pe instructiunile produselor de curatat. Pentru a proteja podelele de uzura, acoperiti-le cu covoare sau mochete; daca va place aspectul lemnului, atunci plasati covorase numai la intrarea in locuinta si in dreptul chiuvetei sau aragazului. In plus, folositi materiale care protejeaza lemnul sub picioarele corpurilor de mobilier.
Pretul - acesta variaza in functie de tipul lemnului, de finisajul aplicat si de caracteristicile produsului.
Combinarea tipurilor de lemn
Daca nu doriti o paleta monocromatica, podeaua si corpurile de mobilier ar trebui sa aiba un aspect contrastant. De exemplu, daca alegeti o podea de culoare mai inchisa, ar trebui ca mobila sa fie vopsita in culori pale sau macar sa fie fabricate dintr-un tip de lemn cu culoare deschisa. Nu uitati ca acelasi tip de podea va arata diferit acasa, fata de modul in care arata in magazin. Cantitatea de lumina din bucatarie va face ca pardoseala sa para mai deschisa sau mai inchisa la culoare.
Un alt avantaj al folosirii lemnului pentru pardoseala din bucatarie este ca astfel se va crea un tot unitar datorita faptului ca acesta se va regasi in mai toate camerele, de la mobilierul din dormitor pana la scaunele si masa din living, etc.