Pregatiri pentru montarea parchetului

Foarte multi din cei care aleg sa monteze parchet intr-o camera sau in intreaga locuinta prefera sa se grabeasca si sa sara peste mai multe etape importante ale pregatirii "santierului". Dar si in acest caz graba si neatentia pot transforma podeaua visata intr-un esec. Pregatirea "santierului" este la fel de importanta ca montajul propriu-zis, daca nu chiar mai importanta, marind durata de viata a parchetului si aspectul acestuia. Exista mai multe etape care trebuie respectate cu strictete pentru ca rezultatul final sa fie deosebit.

Depozitarea

Parchetul pe care l-ati ales trebuie sa aiba o umiditate de mai putin de 20 la suta pentru a putea fi montat. Din graba sau nestiinta, cel mai adesea ascultand sfaturile celor mai putin informati, multi proprietari prefera sa se grabeasca si sa monteze parchetul cat mai repede. Rezultatul : umezeala care apare de niciunde, placi deformate sau crapate. Pentru a evita aparitia umezelii parchetul trebuie depozitat in camera unde va fi montat pentru cel putin 48 de ore. Pachetele sau lamele (in functie de marca sau modelul ales) vor fi asezate unele peste altele pe o suprafata plana si fara asperitati, pentru a nu le zgaria. Daca solul este umed se pune o folie groasa de plastic sau o bucata de linoleum.

Suprafata de montare

Suprafata pe care se monteaza parchetul trebuie sa fie perfect dreapta, egala si curata. Podeaua nu trebuie tratata cu substante care ii dau luciu pentru ca in acest caz aderenta va fi mult redusa. Umiditatea suprafetei nu trebuie sa depaseasca trei la suta, fiind suficient de rigida si rezistenta. Folositi tipul de izolatie recomandat pentru a proteja parchetul. Daca alegeti un model de parchet care se lipeste (in locul sistemului clic-clac) suprafata pe care il montati trebuie sa fie foarte curata si degresata pentru ca lamele sa nu alunece.

Izolatia

Exista mai multe tipuri de izolatii care protejeaza parchetul de umiditate, ii asigura rezistenta si elimina zgomotul pe care il scot lamele cand pasiti. In functie de tipul de izolatie si parchet este necesara o anumita perioada intre pregatirea stratului izolator, montarea acestuia si asezarea lamelor de  parchet, interval care poate fi chiar si de 48 de ore.

 

Inainte de a incepe lucrul

Parchetul trebuie sa fie ultimul montat. Asigurati-va ca toate celelalte reparatii si schimbari din camera au fost terminate. Verificati etanseitatea instalatiilor sanitare si a sistemului de incalzire. Toate lucrarile de zugravire, vopsire, etc trebuie sa fie terminate, camerele aerisite si curatate. Temperatura din camera trebuie sa fie de peste 15 grade Celsius.